Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te yaptığı açıklamada, “İran ile doğrudan görüşmeler yapıyoruz. Cumartesi günü devam edecek çok önemli bir toplantımız var. Neler olacağını göreceğiz,” dedi. “Herkes, bir anlaşmaya varmanın bariz ve tercih edilecek seçenek olduğu konusunda hemfikir,” diyerek diplomatik çözüme işaret etti.

Trump ayrıca, “Bu görüşmelerin başarılı olmasını umuyorum. Bu başarı İran’ın da yararına olacaktır. Ancak bu bölge tehlikeli bir hal almaya başladı,” dedi. ABD Başkanı, İsrail’in de bu tür çatışmalardan kaçınmak istediğini vurguladı.

Netanyahu ise açıklamalara daha temkinli yaklaştı. Duyurudan haberdar olduğunu ima ederek, “İsrail ve ABD, İran’ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmaması hedefinde birleşmiştir,” ifadelerini kullandı. Netanyahu, sürecin Libya’daki gibi diplomatik yollarla tamamlanmasının olumlu olacağını söyledi.

2003 yılında Libya lideri Muammer Kaddafi, ABD’nin baskısıyla nükleer programının ilk aşamalarından vazgeçmişti. İran ise 2015 yılında Obama yönetimi döneminde, uranyum zenginleştirmeyi sınırlayan ve uluslararası denetime olanak tanıyan Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nı (JCPOA) imzalamıştı. Ancak 2018’de Trump yönetimi anlaşmadan çekilmişti. Şimdi ise yeni bir anlaşma arayışında olduğu görülüyor.

İran’dan Tepki: “Psikolojik Operasyon”

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’ne bağlı Nour News, Trump’ın görüşmelerle ilgili açıklamalarını “karmaşık ve tasarlanmış bir psikolojik operasyon” olarak nitelendirdi.

Aynı toplantıda yer alan ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Yemen’e yönelik gece bombardımanlarının İran’ı masaya oturtmakla ilişkili olabileceğini belirtti. Hegseth, “Husiler için kötü bir üç hafta oldu ve daha da kötüleşecek,” diyerek devam eden operasyonların süreceğini ifade etti.

ABD’nin hava saldırıları sonucu Yemen genelinde en az 100 kişinin öldüğü, çoğunun kadın ve çocuk olduğu bilgisi verildi. Husiler ise Kızıldeniz’deki deniz ablukasının, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşı sürdüğü sürece devam edeceğini açıkladı.

Trump’tan Gazze İçin “Gayrimenkul” Çıkışı

Bir gazetecinin, Filistinli Amerikalı seçmenlerle ilgili sorusu üzerine Trump, “oylarından onur duyduğunu” belirtti. Ancak detaylara girmedi. Gazze’de kalıcı bir ateşkes için Mısır ve Katar’ın arabuluculuk faaliyetleri devam ederken, Trump daha önceki önerisini yineledi, “Gazze’nin bir sahil beldesine dönüştürülmesi için bölge halkının başka ülkelere taşınması” dedi.

Trump, “Bu gayrimenkul harika bir yer. ABD gibi bir barış gücünün orada bulunması iyi olurdu,” diyerek Gazze’nin ABD gözetiminde olması gerektiğini savundu. Ayrıca, bazı ülkelerle Gazze’deki Filistinlilerin kabulü için görüşmeler yapıldığını açıkladı. İsrail ve ABD’nin, Somali ve Güney Sudan gibi ülkelerle bu konuda temas kurduğu iddia ediliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here