KURTARAN-2024 Denizaltı Kurtarma Tatbikatı Tamamlandı

0
66

KURTARAN-2024 Tatbikatı, 10 gemi, 3 denizaltı, 3 uçak, 2 helikopter ve 1 İnsansız Hava Aracı’nın iştirakiyle tamamlandı. 

Tatbikat kapsamında, satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltının yerinin belirlenmesi sonrasında; haricî ventilasyon, yardım destek paketinin denizaltıya ulaştırılması, denizaltıdan personel kurtarma ve tıbbi destek eğitimleri icra edildi.

Eğitimlerde, Birinci Sınıf Dalgıç, Paraşütle Arama Kurtarma timleri, Su Altı Hekimleri görev aldı ve kurtarma gemilerimizin derin su sistemleri kullanıldı.

Modernizasyon ve onarımları tamamlanan Denizaltı Kurtarma Çanı test edildi

Batmış durumdaki denizaltılarımızdan personel tahliyesi amaçlı kullanılan denizaltı kurtarma çanımızın İstanbul Tersanesi Komutanlığımızın idari, teknik ve performans sorumluluğunda güncel teknolojiye uygun olarak kapsamlı tadilat, modernizasyon ve onarımları tamamlandı. Daha önceden yurt dışından tedarik edilen hortumların millî olarak yurt içinde üretimi sağlandı. Denizaltı Kurtarma Çanı, Kurtaran-2024 Tatbikatı’nda başarıyla deniz testlerinden geçti.


Denizaltı Kurtarma Gemisi TCG Alemdar (A-582 )

Türk Deniz Kuvvetleri Kurtarma Grup Komutanlığı’nda Denizaltı Kurtarma Gemisi TCG Alemdar (A-582 ), Kurtarma ve Yedekleme Gemisi TCG IŞIN (A 583) ve A-584 TCG Akın görev yapıyor. 

Denizaltı Kurtarma Gemisi TCG Alemdar (A-582 ) 90 metre uzunluğunda, 19 metre genişliğinde ve 4 bin 171 ton ağırlığında özgün tasarım ve ileri teknoloji ye- teneklerine sahiptir. Subay, astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erlerden oluşan 90 kişinin görev aldığı gemide yerel imkanlar ile üretilen Uzaktan Kuman- dalı Su Altı Aracı (ROV) bulunmaktadır. 

Bu robot, operatör yönlendirmesiyle dalgıç dalış mesafesinin üzerindeki basit su altı kurtarma çalışmalarına katkı sağlıyor. ROV, yandan taramalı sonar cihazlarını da içeriğinde bulunduruyor.Sualtı Akustik Sistemleri ile batık denizaltıların yerini ses ve görüntülerle tespit edebilen TCG Alemdar, kurtarma çanı ile 207 metre derinliğe kadar denizaltından personel kurtarılabiliyor. Gemideki dalgıçlar, 330 kilogram ağırlığındaki özel giysileriyle kurtarma çalışmalarına katılıyor.Çelikten yapılan giysi ağırlığına rağmen içindeki robotik sistem dolayısıyla hareket kabiliyetini kısıtlamıyor. NATO (NSRS) ve ABD (SRDRS) denizaltı personel kurtarma araçları da 600 metre derinlikte ventilasyon yapabilen TCG Alemdar’a yüklenerek çalışma yapabiliyor. 

“Silver VOO” sertifikasyonuna sahip TCG Alemdar, NSRS ve SRDRS sistemleriyle birlikte çalışabiliyor. 

Dalış ve kurtarma görevlerini daha etkin, daha emniyetli ve daha derinde gerçekleştirebilen gemide olası durumlara karşı revir, acil müdahale odası, hasta yatakhanesi, röntgen ve ultrason bulunuyor. 

Türk Deniz Kuvvetlerinde (A-583) TCG IŞIN ve (A-584) TCG AKIN kurtarma ve yedekleme gemileri bulunmaktadır. İki gemi de Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi (A-582) TCG ALEMDAR’ı desteklemek ve görev paylaşımı amaçlı üretildiler.

Kurtarma ve Yedekleme Gemisi TCG IŞIN (A 583) ise dalgıç, ROV (Remotely Operated Vehicle) ve ADS (Atmospheric Diving Suit) ile sualtı onarım ve enkaz çıkarma gibi çalışmalar ile su üstü gemilerini denizde yedekleme görevlerini de yapabilecek yeteneklere sahip. Gemi Yaklaşık 68 metre boyunda ve 14 metre genişliğinde, 94 personelin görev yapmaktadır. 

TCG IŞIN yüksek manevra ve pozisyon sabitleme yeteneğine sahip kontrol edilebilir ikiz pervane sistemi (CPP), baş kıç tünel iticileri ve geri çekilebilir baş itici ile donatılmıştır. 

Kurtarma ve Yedekleme Gemileri ile açık deniz yedeklemesi, denizaltı kurtarma harekâtına destek, yara alan/karaya oturan/arıza yapan gemilerin kurtarılması/yedeklenmesi, su üstü atışlarında hedef çekme ve gemi yangınlarına müdahale etme imkânı bulunmaktadır. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here