Putin ve Kim’in Savunma Anlaşması Sonrası Güney Kore’nin Ukrayna Kararı

0
12
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Pyongyang, Kuzey Kore, 19 Haziran 2024.

Putin ve Kim arasında imzalanan karşılıklı savunma anlaşmasının ardından Güney Kore, Ukrayna’ya silah vermeme kararını yeniden değerlendireceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Güney Kore’nin politikasını değiştirmesi halinde “büyük bir hata” yapmış olacağı uyarısında bulundu.

Seul, şimdiye kadar Moskova’yı Ukrayna’yı geniş çaplı işgali nedeniyle kınamış ve Kiev’e ekonomik ve insani yardım sağlamış olsa da silah göndermekten kaçındı. Bu bağlamda, kısa bir süre önce Kuzey Kore’den dönen ve lider Kim Jong-un ile karşılıklı savunma anlaşması imzalayan Putin’in öfkeli tepkisi sürpriz olmamalı. Ne de olsa, Güney Kore’nin gelişen savunma sanayisine erişim, Ukrayna için büyük bir fırsat olacak ve gelişmiş ekipmanlar sunacak.

Putin, gazetecilere verdiği demeçte “Bildiğim kadarıyla Kore Cumhuriyeti, DPRK’ya [Kuzey Kore’nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti] karşı bir saldırganlık planlamıyor” dedi.

Vietnam’da düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Putin, sözlerine şunları da ekledi: “Ukrayna’daki savaş bölgesine ölümcül silahların tedarik edilmesi çok büyük bir hata olur. Umarım böyle bir şey olmaz. Eğer böyle bir şey olursa, Güney Kore’nin mevcut yönetimini memnun etmeyen kararlar da alırız” ifadelerini kullandı.

Nisan 2023’te, Seul’ün Kiev’e silah sağlama konusundaki tutumunu yeniden gözden geçirdiğine dair işaretler vardı. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Ukraynalı sivillere yönelik yeni ve büyük bir saldırı olması halinde Ukrayna’ya silah tedarik etmeyi düşünebileceklerini söylemişti. Bu parametreler açıkça belirtilmemiş olsa da, o zamandan bu yana Ukrayna halkı, özellikle Rus insansız hava araçları ve füzeleri tarafından, kritik altyapının yanı sıra ülke genelindeki şehirleri hedef alan tekrarlanan saldırılara maruz kaldı.

Putin’in yakın müttefiki, eski Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, daha gelişmiş Rus silahlarının Kuzey Kore’ye teslim edilebileceğini öne sürerek Güney Kore’yi tehdit etti. Medvedev, “Acaba bu ülkenin [Güney Kore] sakinleri, en yakın komşuları olan Kuzey Kore’deki ortaklarımızın elinde Rus silahlarının en son tasarımlarını gördüklerinde ne diyecekler?” şeklinde konuştu.

Ukrayna’daki savaş söz konusu olduğunda, Kuzey Kore Moskova için kilit bir müttefik olarak ortaya çıkmaktadır. Rus kuvvetlerinin, sayıları milyonlarla ifade edilen topçu mermilerinin yanı sıra balistik füzeler de dahil olmak üzere çok ihtiyaç duyulan mühimmatı almasını sağlamıştır.

Güney Kore hükümeti, Moskova ve Pyongyang arasında gelişen askeri ilişkinin Kuzey Kore’ye balistik füzelerinin ve nükleer silahlarının yanı sıra diğer silah ve teknolojilerinin geliştirilmesine yardımcı olmak için Rus uzman desteği sağladığına dair uzun zamandır endişelidir.

Bu endişelere rağmen, son yıllarda Güney Kore, dünyanın önde gelen silah ihracatçılarından biri haline geldi. Güney Kore, savaş uçakları ve helikopterlerden balistik füzelere, hava savunma sistemlerine, tanklara, zırhlı savaş araçlarına ve toplara kadar oldukça geniş bir teknoloji yelpazesinde silah sistemleri ve platformları üretiyor.

Anahtar kelimeler: Putin, Kim Jong-un, Güney Kore, Ukrayna, savunma sanayisi, Kore Cumhuriyeti, DPRK (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti), Yoon Suk Yeol

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here