Alman Donanması’nın yeni Niedersachsen sınıfı (F126) fırkateynleri için yürütülen inşaat programı, ciddi aksaklıklarla karşı karşıya.

Geçen yıl yayımlanan 19. Savunma Sanayii Raporu’nda, yüklenici Damen Schelde Naval Shipbuilding B.V. ile alt yükleniciler arasında yaşanan BT (bilişim teknolojileri) sorunları nedeniyle üretimin geciktiği vurgulandı. O dönem gecikmelerin telafi edilebileceği düşünülse de, süreç daha da karmaşık bir hale geldi.

F126 sınıfı fırkateynler, 167 metre uzunluğunda, 21 metre genişliğinde ve 10.000 tonluk deplasmana sahip olacak şekilde tasarlandı. 125 kişilik mürettebatla hizmet verecek bu gemiler; hava, su üstü ve su altı dahil olmak üzere üç boyutlu deniz savaşı görevlerinde kullanılacak. Gözetleme, ambargo uygulama, özel kuvvet destek operasyonları ve tahliyeler, gemilerin temel görevleri arasında yer alıyor. Bu görevlerin başarısı, gemiye takılabilen modüler görev sistemleriyle artırılacak.

Savunma Bakanlığı sözcüsünün açıklamasına göre, Hollandalı Damen Tersanesi, yazılım arayüzü sorunları nedeniyle teslimatlarda gecikme yaşanacağını bildirdi. İç kaynaklara göre, bu teknik sorunlar Almanya’daki tersanelerde önemli revizyonlar yapılmasına yol açtı. Programda ilk teslimatın 2028’de yapılması planlanırken bu hedef artık belirsizliğe sürüklendi.

Savunma Bakanlığı, projenin tamamen iptal edilmesinden yana olmasa da, Alman CDU/CSU milletvekilleri sabrını yitiriyor. Federal Meclis Savunma Komisyonu Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Bastian Ernst, projede yaşanan sorunların artık tolere edilemeyeceğini belirterek, programın iptal edilip yeniden yapılandırılmasını önerdi.

CDU’lu politikacı ayrıca, 320 milyon avroluk enflasyon telafisi fonunun Alman alt yüklenicilere hâlâ ulaşmadığını da vurguladı. Ona göre gecikme 48 aya kadar çıkabilir. SPD çevrelerinden gelen tepkilere bakıldığında, iptal önerisine destek veren çevrelerin sayısı artıyor. Uzmanlar, Alman tersanelerinin “B planı”nı devreye sokabilecek teknik kapasiteye sahip olduğunu belirtiyor. Bu durumda, Rusya’nın artan askeri tehdidi karşısında zamanlama faktörü en kritik unsur haline geliyor.

Damen’in Zor Durumu ve Alternatif Arayışlar

Üç aşamalı ihaleyi 2020’de kazanan Damen Naval, F126 (eski adıyla Çok Amaçlı Savaş Gemisi 180 – MKS 180) için sözleşme imzalamıştı. Konsorsiyumun dışında kalan TKMS ve NVL, önceki turlarda teklif maliyetleri gibi nedenlerle elenmişti. Proje kapsamında dört gemi için kesin, iki gemi için de opsiyonlu sipariş verilmişti. Opsiyonlar geçen yıl 3,1 milyar avroya kullanıldı ve toplam planlanan gemi sayısı altıya ulaştı.

Proje kapsamında %70 oranında Alman katma değeri hedefleniyor. Damen, bu doğrultuda NVL’ye ait Blohm+Voss ve Peene tersaneleri ile German Naval Yards’ı alt yüklenici olarak görevlendirdi. İlk geminin inşasına 2023 sonunda Wolgast’taki Peene Tersanesi’nde başlandı. “Niedersachsen” adlı tip gemisinin omurga kesim töreni ise 2024 Haziran ayında gerçekleştirildi. Ancak sonraki süreçte ciddi ilerleme kaydedilemedi.

German Naval Yards, tasarım çizimlerinin hala ellerinde olduğunu bildirirken, kapasite kullanımı için yeni projelere yönelmek zorunda kaldı. Başlangıçta, geminin ön kısmı Kiel’de, arka kısmı ise Wolgast’ta inşa edilecekti. Son montaj ve donatım aşaması ise Hamburg’daki Blohm+Voss tersanesinde tamamlanacaktı.

Wirtschaftswoche dergisine göre, Damen Naval fırkateyn programındaki gecikmeler nedeniyle mali sıkıntı yaşıyor. Ödemeler ancak “kilometre taşı” kriterleri karşılandığında yapılabildiği için nakit akışı sorunları baş göstermiş durumda. Hollanda basını, Lahey hükümetinin, ülkenin en büyük tersanesi olan Damen’e mali destek sağlamayı kabul ettiğini bildiriyor.

Almanya ve Hollanda’nın, projeyi kurtarmak için sözleşme revizyonlarını görüştüğü belirtiliyor. Bu değişikliklerin programı kurtarıp kurtaramayacağı ise merak konusu.

Kaynak: Hartpunkt

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here