ALTAY Ana Muharebe Tankının seri üretiminde teknolojik engellerden dolayı gecikmeler yaşanabileceği belirtildi. ALTAY tankının üretim anlaşması, 9 Kasım 2018’de imzalanmış, ilk etapta BMC, 250 adet ALTAY Ana Muhabere Tankı üretmesi planlanmıştı.
Programa katılan üst düzey iş adamanın açıklamasına göre, yaşanan teknolojik engellerin çözülmemesi durumunda üretimin 2021’in sonuna kadar gerçekleşmeyeceği belirtildi. Özellikle ‘motor ve şanzıman gibi kritik parçalarla ilgili büyük sorunlar olduğu’ söyleniyor.
Batı ülkeleri özellikle Almanya, Türkiye’de meydanan gelen siyasi gelişmelerden dolayı kritik teknolojiyi paylaşmak konusunda isteksiz davranıyor.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir 6 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT) projesiyle ilgili olarak birtakım açıklamalarda bulunmuştu.
ALTAY Tankı ile ilgili olarak sözleşmesel olarak T0+18 Ay gibi bir sözleşmenin olduğunu belirten Demir, ” T0 sıfır bizim için, ön şartlar sağlanıp da üretime hazır hale gelindikten sonraki aşamayı ifade ediyor. Firma, elinde güç paketi (motor ve transmisyon) olmadığı zaman T0’ı başlatamıyor. Güç paketi konusunda yapılan başvurunun sonuçlanmadığı durumda, biz T0’ı başlatamadığımız için bu 18 aylık süre de başlamıyor.” dedi.
Başvurularımızın sonuçlanmasını bekliyoruz. Şu ana kadar ‘pozitif veya negatif bir cevapla’ karşılaşılmadı diyen SSB başkanı İsmail Demir konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak güç paketi için alternatif aramalarımız hızla sürüyor, onun da çok yakında sonuçlanacağını ümit ediyoruz. Güç paketi sonuçlandıktan ve üretim hattı kalifikasyonu da tamamlandıktan sonra T0 aşaması başlayacak, ondan sonra 18 ayı da başlatacağız.”
ALTAY Ana Muharebe Tankının seri üretim anlaşması, 9 Kasım’da düzenlenen törenle Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile BMC arasında imzalandı.Anlaşma ile ilk etapta BMC, 250 adet ALTAY Ana Muhabere Tankı üretecek.
İlk ALTAY tankı, proje takvimi için gerekli şartların tamamlanması müteakip 18 ay sonra teslim edilecek.T1, T2 ve T3 olmak üzere üç ayrı konfigürasyonda üretilecek olan tankın T1 versiyonunda ASELSAN AKKOR Aktif Koruma Sistemine ve Roketsan üretimi ERA zırha sahip olacak. ALTAY-T2 versiyonu Geliştirilmiş Zırh Sistemi, Tecrit Edilmiş Gövde Mühimmat Konfigürasyonu, Lazer Güdümlü Tank Topu Atış Yeteneği, Mürettebat Eğitim Modu ve Mobil Gizleme Ağı – İz Yönetimi yeteneklerine sahip olacak. ALTAY’IN T3 modeli ise İsansız kule Sistemine sahip olacak.
Kaynak: Defence News, Ajanslar, SSB,