Avustralya Savunma Bakanlığı, ABD’nin Northrop Grumman firmasının üretimi altı adet MQ-4C Triton İnsansız Hava Aracını (İHA) satın alacağını duyurdu.
MQ-4C Triton, yüksek irtifada uzun süre uçarak (HALE) deniz devriyesi ve gözetleme görevlerini yapabiliyor. Yükse çözünürlüklü video görüntülerini eş zamanlı alabilen İHA, 24 saat boyunca 55 bin feet yükseklikte uçabiliyor. Sensörler 2 bin deniz mili menzilde 360 dercelik görüntü sağlayabiliyor.
MQ-4C Triton’un pilotları ve sensör operatörleri, dünyanın her hangi bir yarinden yer istasyonları ile İHA’yı uçurabiliyor. İHA’lar Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) tarafından işletilecek, RAAF’ın P-8A Poseidon deniz devriye uçağı ile birilikte uzun menzilli görevlerde istihbarat, gözetim ve keşif (ISR) görevlerini yapacak.
Ayrıca İHA’da üst bulut katmanlarında görev yapmasını sağlayan buzlanma ve yıldırımdan korunma sistemleri de bulunuyor. MQ-4C Triton İnsansız Hava Aracı , P-8A Poseidon deniz devriye uçağıyla birilikte, ülkenin denizaltı savaşı, (ASW) deniz hedefelerine saldırı kabiliyeti ve arama-kurtarma (SAR) yeteneğini önemli ölçüde arttıracak.
Avustralya hükümeti sipariş verdiği 12 adet P-8A Poseidon uçağının 7 adetini bu yılın başlarında teslim alarak operasyonel hale getirdi. Geri kalan uçakların 2022 yılında faliyete geçmesi bekleniyor. Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) 2023 yılında halen kullanımda olan AP-3C Orion uçaklarını hizmetten çekerek, filoyu P-8A Poseidon deniz devriye uçakları ile oluşturacak.
İlk MQ-4C Triton uçaklarının 2023 yılının ortalarında başlayarak 2025 yılına kadar Avustralya’ya teslim edilmesi bekleniyor. İHA’ların merkez üsleri olması beklenen Edinburgh ve Base Tindal üslerine, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF) 364 milyon dolar yatırım yapacak. Üstlerde projenin uygulanması için gerekli zemin kontrol sistemleri ile donatılacak, teknik destek ve personel eğitimi gerçekleştirilecek.
Avustralya Northrop Grumman firması yetkilileri, ” Avustralya ekonomik deniz sahası en geniş ülkelerden biri, MQ-4C Triton uçakları, deniz alanı farkındalığı, hedef belirleme, balıkçılık koruması, petrol sahası izleme ve insani yardım gibi çeşitli misyonlarda görev alabilir..” ifadelerini kullandı.
ABD Donanması altı adet sipariş verdiği MQ-4C Triton İnsansız Hava Aracının (İHA) iki adetini teslim aldı. Uçakların bu yıl Guam daki üste gitmesi bekleniyor. Donanma yetkilileri, bu uçaklar sayeside eşi görülmemiş ortak operasyon resmi sağlanacağını, büyük okyanus ve kıyı şeridinde gemilerin tespiti, sınıflandırılması ve takipi yapılabileceği belirtiliyor.
ABD Donanması P-8 Poseidon deniz devriye uçakları ile birlikte kullanılmak üzere 68 adet MQ-4C Triton İHA’sını tedarik etmeyi planlıyor.
MQ-4C TRİTON İLE YÜKSEK İRTİFADA, GENİŞ ALANDA DENİZ GÖZETLEMESİ
Amerikanın önde gelen firmalarından Northrop Grumman tarafından geliştirilen MQ-4C Triton İnsansız Hava Aracı, (İHA) yüksek irtifadan geniş alan deniz gözetlemesi yapabilme kabiliyetine sahiptir.
MQ-4C BAMS programı Nisan 2008 yılında başlayan testler sonucunda Şubat 2016’da operasyonel değerlendirmeyi tamamladı. ABD Donanması P-8 Poseidon deniz devriye uçakları ile birlikte kullanılmak üzere 68 adet MQ-4C Triton İHA’sı siparişi verdi.
MQ-4C Triton, RQ-4B Global Hawk‘un bir deniz varyantı olan RQ-4N’yedayanmaktadır. Yarı-monokok yapıya sahip olan ana aluminyum gövde, yıldırımdan korunma, dolu ve kuş vuruşuna direnç sağlamaktadır.
MQ-4C Triton 14,5m uzunluğunda, 4.7m yüksekliğinde ve 39.9 m kanat açıklığındadır. Maksimum 1,452 kg dahili yük ve 1.089 kg harici yük taşıyabilir.
Yüksek irtifada , uzun menzilli alanda sürekli operasyon yürütmek kabiliyeti (HALE) olan MQ-4C, deniz istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) bilgilerini doğrudan deniz komuta merkezine iletir.
Deniz gözetimi, muharebe hasar değerlendirmesi, liman gözetleme ve haberleşme rölesi gibi bir dizi misyonda kullanılabilen MQ-4C, deniz korsanlığı, anti-yüzey savaşı (ASUW), savaş alanı yönetimi ve hedefleme misyonları yürütme gibi görevlerde deniz karakol uçaklarını desteklemektedir.
Triton, 2.000 deniz mili çapında bir alanda denizcilik gözetimi, oşinografik ve kıyı bölgelerinin keşif imkanına sahip. İHA günde 24 saat uçarak, haftanın yüzde 80’nında aktif görev yapabilir.
MQ-4C gövde içi ve harici olarak bir çok sensörü taşımaktadır. Bu sensörler şöyle: çok fonksiyonlu aktif sensör, (MFAS) elektronik olarak yönlendirilmiş dizi radarı, elektro-optik / kızıl ötesi (EO / IR) sensörü, otomatik tanımlama sistemi (AIS), alıcısı ve elektronik destek önlemleri (ESM) dahil olmak üzere 360 ° alan (FOR) sensörleri. Bu sensörlerin iletişiminide röle ekipmanları ve Link-16 ile yapmaktadır.
Ayrıca MTS-B multispektral hedefleme sistemi, otomatik hedef izlemeyi gerçekleştirir ve çoklu görüş alanı ve tam hareketli videoda yüksek çözünürlüklü görüntüler üretir.
MQ-4C Triton bir Rolls-Royce AE3007H turbofan motor tarafından desteklenmektedir. Motor, 8,500lb bir itme üretir.
İHA, bir hava aracı operatörü, bir görev komutanı ve iki sensör operatörü dahil dört kişilik bir ekip tarafından yönetilen yer istasyonları tarafından işletilmektedir.
TÜRKİYE’NİN ‘YÜKSEK İRTİFADA UZUN HAVADA KALAN’ İHA’SI ‘AKINCI ‘
Türkiye’nin yüksek irtifa uzun havada kalış (HALE) sınıfı Akıncı Taarruzi İHA projesi çalışmaları devam ediyor. Taarruzi İHA Akıncı’nın 2019’un ilk çeyreğinde gökyüzüyle buluşması hedefleniyor.
Akıncı, 5 ton ağırlığında, 900 kg faydalı yük, 450 kg dahili faydalı yük taşıyabilecek. 40.000 feet irtifaya kadar çıkabilen Taarruzi Akıncı sistemi, 24 saat havada kalabiliyor ve faydalı yük taşıma kapasitesi 1.350 kilograma kadar ulaşıyor.
Tamamen yerli imkânlar ile üretilecek olan Akıncı, daha etkili füze ve akıllı bombaları üzerinde taşıyabilecek.
Akıncı’nın taşıdığı elektronik sistemler milli olarak geliştirilen ve geliştirilecek sistemler olacak. Akıncı, bu sistemleri bir arada taşıyabilen, havadan taarruz gücüne sahip ve hızlı şekilde hedefe angaje olabilen bir sistem.
Baykar tarafından geliştirilen Akıncı, savunma sanayisinde elektronik sistemler, radarlar, akıllı mühimmatlar, türbin motorları gibi bir dizi alanda faaliyet gösteren yerli şirketlerin en ileri ürün ve kabiliyetlerini bünyesinde barındıracak.
Akıncı, başta yerli mühimmatlar olmak üzere çeşitli mühimmat konfigürasyonlarıyla görev yapabilecek.
Araç, MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılabilecek.
Öngörülen mühimmat konfigürasyonları kapsamında Akıncı aynı anda 2 adet KGK-MK-82, 2 adet Teber-82, 2 adet MAM-L taşıyabilecek.
Görev gereklerine göre 2 adet KGK-MK-82, 2 adet Teber-81, 8 adet MAM-C’yle donatılabilecek Akıncı, ayrıca başka bir konfigürasyonda aynı anda 2’şer adet Teber-81, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ilk milli hava füzelerinden Gökdoğan ile görev yapabilecek.
Kaynak: Ajanslar, defpost, Naval Technology, Millisavunma,