ABD Hava Kuvvetleri’nin eskiyen tanker uçaklarının yerine alacak olan ilk Boeing KC-46 Pegasus stratejik nakliye ve tanker uçağı, 25 Ocak’da Kansas’ın McConnell Üssü’nde düzenlenen tören ile Hava Kuvvetlerine teslim edildi.

İlk KC-46A Pegasus uçağı 22.Hava Yakıt İkmal kanadının 344.filosusunda görev yapacak.KC-46A uçakları 3 bin 800’den fazla uçuş saatinin ardından B-52, F-18, A-10,C-17, KC-10, KC-135, KC-46, F-15E ve F-16 uçakları ile alıcı sertifikasyon testini tamamladı. Ancak iki yıllık program gecikmeleri ve 3 milyar dolar maliyet aşımını Boeing kendi cebinden ödemek zorunda kaldı.

Boeing ilk uçağın teslimatını geçen yıl yapmayı planlıyordu. Ancak uçuş test programı ve sertifikalandırma sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle gecikme yaşandı.

Uçaklarda meydana gelen bazı problemlerin çözümü için geçen yıl Boeing ile ABD Hava Kuvvetleri arasında görüşmeler olmuştu. İkmal bomu kamerasında güneş ışığı kaynaklı parlama sorunu ve ikmal drogueın’daki tasarım hatası sebebiyle ikmal yapan uçağın ikmal haznesinde çıkmalar yaşanmıştı.

TANKER UÇAĞI PİYASASINDA ‘SERT PAZAR MÜCADELESİ’ BEKLENİYOR

Boeing fiması, ABD Hava Kuvvetleri’ne 179 adet KC-46 Pegasus stratejik nakliye ve tanker uçağı teslim etmeyi, dünya çapında ise yaklaşık 400 adet satmayı planlıyor.

Fakat tanker uçağı piyasasında sert pazar mücadelesine sahne olacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük savunma firması Lockheed Martin, Airbus firmasıyla havada yakıt ikmali çalışmalarında ortak hareket etmek için anlaşma imzaladı.

Lockheed Martin ve Airbus, Pentagona yeni yakıt ikmali uçağı geliştirmek istiyor ve Boeing’in KC-46 tanker uçağını atlayarak yeni uçak yapmayı planlıyor.

Firma yetkilileri, Boeing’in planlanan 179 KC-46 tankeri teslim etmesinin  ardından Hava Kuvvetleri’nin satın almayı planladığı uçaklara odaklandıklarını söyledi.

ABD Hava Kuvvetlerinde yaklaşık 400 KC-135 Stratotanker uçağı, 59 adet KC-10 Extender tanker uçağı görev yapmaktadır.Boeing’in KC-46 tanker uçağı ile KC-135’lerin yaklaşık yarısının değiştirilmesi planlanıyor.

KC-46 PEGASUS STRATEJİK HAVADAN YAKIT VE NAKLİYE UÇAĞI

Boeing KC-46 Pegasus uçağı, Boeing tarafından geliştirilen uluslararası hava yakıt ikmali prosedürleri ile uyumlu, müttefik askeri uçaklarına yakıt ikmali yapabilen, yolcu, kargo ve hastaları taşıyabilen çok amaçlı tanker uçağıdır.

KC-46 Pegasus uçağının ilk uçuşunu Eylül 2015’te gerçekleştirdi. Altı adet test amaçlı üretilen uçak 3 bin 800 uçuş saati ile B-52, F-18, A-10,C-17, KC-10, KC-135, KC-46, F-15E ve F-16 uçaklarına 4 milyar pounddan fazla yakıt ikmali yaptı.

Uçak yakıt ikmaline ek olarak güçlendirilmiş kargo güvertesine ve kargo kapısına sahiptir. Güverte zemini çeşitli görev konfigürasyonlarına izin veren koltuk rayları ve kargo taşıma sistemi içerir. Uçak çeşitli kombinasyonlarda paletlenmiş kargo ve hasta aeromedikal ekipmanı taşımaya imkan sağlar.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing’in KC-46 tankeri programına temel aldığı 767-2C uçak konfigürasyonun da yapılan değişimleri onayladı. KC-46 tankerinin temel tasarımının güvenli olduğunu kabul etti.

KC-46 uçakları 104 yolcu, 54 hasta, 18 palet yük alırken, KC-135 Stratotanker ise 53 yolcu, 44 hasta, 6 palet yük alabiliyor. KC-46 dakikada 1.200 galon yakıt aktarırken, KC-135 ise dakikada 900 galon aktarmaktadır.

Kaynak: USAF, Ajanslar,


Boeing İlk KC-46 tanker uçağını McConnell Hava Kuvvetleri Üssü’nde ABD Hava Kuvvetlerine teslim etti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here