Leonardo firmasının popüler ürünlerinden C-27J Spartan kargo uçağının yeni versiyonu ilk uçuşunu 3 Aralık’ta şirketin İtalya’daki Turin fabrikasında gerçekleştirdi. Kargo uçağı 2007 yılından bu yana hem askeri görevleri hem de insani yardım görevlerini başarıyla yerine getiriyor.

Yeni C-27J kargo uçağının geliştirilen aviyonik sistemi, SESAR ve NextGen gibi yeni nesil hava trafiği kontrol standartları ile uyumlu olmasını sağlıyor. Uçakta TCAS 7.1 sistemi, (Traffic Collision Avoidance System/Trafik Çarpışma Önleme Sistemi) RNP ve LPV seyrüsefer kabiliyetlerine sahip yeni bir uçuş kontrol sistemi bulunuyor.Dost ve düşman tanıma sistemi IFF 5 modu da uçakta bulunuyor.

Uçağın yeni göstergeleri, yeni hava radarı, yeni telsiz seyrüsefer, geliştirilmiş uydu ve telsiz muharebe göstergeleri, yeni kokpit ve yük panellerinden oluşuyor.Uçağın aydınlatması LED teknolojisiyle donatılmış.

Leonardo Uçak Bölümü Yönetici Direktörü Lucio Valerio Cioffi, ” Yeni kullanıcılar modern aviyoniklerden ve iyileştirilmiş sistemlerden farklı fiyat ödemeden yararlanabilecek.. “ ifadelerini kullandı.

Uçak sahipleri isterler ise envanterlerindeki C-27J Spartan kargo uçaklarını yükseltebilecek.

C-27J’yi rakiplerinin bir adım önüne çıkartan en temel özelliği, en başından bir askeri nakliye uçağı olarak tasarlanmış olmasıdır.Kabini; C-17, A400M ve C-130 gibi stratejik (ya da ağır) nakliye uçaklarından indirilen kargonun, daha küçük parçalara bölünmesine gerek kalmadan, doğrudan uçağa sığmasına olanak sağlıyor.

Böylece, geniş hacimli yüklerin, stratejik nakliye uçakları ile ana üslere ulaşması; buradan ileri noktalara ise taktik kabiliyetleri öne çıkan C-27J ile ulaştırılması mümkün hâle geliyor. Kabinin yüksekliğinin ayarlanabilmesi olması kargoyu yer desteği olmadan, yükleyip boşaltmasını sağlıyor.

C-27J, ağır nakliye uçaklarının kullanamadığı; kar, kum ve CBR4’ün altındaki sertliğe sahip toprak pistlere iniş ve bu pistlerden kalkış yapabilir.

C-27J’nin kokpitinde, diğer uçaklarda da bulunan standart pencerelerin (C-27J’de 8 adet) yanı sıra üst bölümde, sağda ve solda 2’şer ve yanlarda, yine sağda ve solda 2’şer pencere bulunur.Bu pencereler, iniş sırasında ve alçak irtifada uçuşu da içeren taktik görevlerde, pilotlara eşsiz bir durum farkındalığı sağlar.

Bir çok Uçak pistte motoru çalıştırmak için yardımcı bir güç ünitesine ihtiyaç duyar. C-27J uçağı yer desteğinin olmadığı bir piste indiğinde motorlarını çalışır hâlde tutmasına gerek yoktur, Çünkü uçak, yardımcı güç ünitesi sayesinde, motorlarını kendisi çalıştırabilir.

Özellikle bu uçakaların çatışma bölgelerine yapılacak inişler ve kalkışlarda en kısa sürede, güvenli irtifa olarak görülen 10 bin fit irtifaya çıkabilmesini gerektiriyor .Bu irtifanın altında uçaklar, yerden açılacak ateşe karşı hassas hâle geliyorlar. C-27J kalkışının ardından dakikada 2 bin beşyüz fit tırmanarak; yaklaşık 5 dakikada  10 bin fit irtifaya ulaşabiliyor.

Kargo uçağı farklı görevlerde konfigürasyon değişikliklerinin hızlıca gerçekleştirebiliyor. Bu değişiklikleri uçak havadayken olurken, bir operatörle yaklaşık 40 dakikada tamamlanabiliyor.

Amerikan ve İtalyan kullanıcılar, Özel harekât ve yakın hava desteği görevlerinde C-27J’nin  performansından memnun olduklarını söylüyor. Özellikle C-27J’lerin gece görüş gözlükleri ile uyumlu bir kokpite sahip olması ön plana çıkıyor. Kokpite, opsiyonel olarak baş üstü ekranı (head-up display / HUD) entegre edilebiliyor. HUD, özellikle kötü hava koşullarında, pilotlara yardımcı oluyor. Gece görüş gözlüğü ile de çalışabiliyor.

Leonardo firması tarafından üretilen C-27J kargo uçağı, bugüne kadar 15 farklı müşteriden toplam 85 adet sipariş aldı. Bu siparişlerin dağılımı ise şu şekilde: ABD (21), Avustralya (10), Bulgaristan (3), Çad (2), Fas (4), İtalya (12), Litvanya (3), Meksika (4), Peru (4), Romanya (7), Slovakya (2), Yunanistan (8) ve adının açıklanmasını istemeyen bir Afrika ülkesi (5). Bunlardan 78 tanesi teslim edildi.

Kaynak: Leonardo,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here