Londra’da düzenlenen DSEI 2023 fuarında İnsansız Deniz Sistemleri dikkat çekti. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşında Karadeniz sahasında kullanılan İnsansız Deniz Araçları (İDA) ve İnsansız Hava Araçlarının (İHA) başarısı birçok ülkenin Deniz Kuvvetlerinin bu sistemlere ilgi göstermesine neden oldu.

İNSANSIZ DENİZALTI PROJESİ: CETUS

Fuarda sergilenen Kraliyet Donanması için çalışılan insansız denizaltı projesi olan Cetus‘tur. Cetus projesi, Kraliyet Donanmasına büyük insansız sualtı araçları sunmayı amaçlıyor. Global operasyonları desteklemek için böyle otonom sistemlerin nasıl kullanılabileceğini göstermeyi hedefliyor. Bu sistemleri okyanusa dağıtarak tehditlere cevap verme esnekliğini artırmayı hedefliyor.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı (MoD), gelecekteki sualtı savaş alanında insansız denizaltıların kullanımını keşfetmek için Kraliyet Donanması’na destek sağlamak amacıyla Plymouth merkezli MSubs firmasına ihaleyi vermişti.

Mitolojik bir deniz canavarının adı olan Proje Cetus olarak bilinen yeni araç, bağımsız olarak çalışabilen, gelecekte inşa edilmesi planlanan Astute sınıfı mürettebatlı denizaltılarla yan yana çalışabilen operasyonel bir büyük boy İnsansız Sualtı Sistemleri (XL-AUV) olacak.

Cetus su altı savaş alanını anlamaya ve insanları tehlikeye atmadan çalışma yapılmasına yardımcı olacak. Ayrıca, farklı amaçlar için uyarlanabilir yüklerle bu sistemler altyapıyı koruma, gözetleme, keşif ve denizaltı savaşına yardımcı olma görevlerini icra edebilecek.

Cetus İnsansız Denizaltıları yaklaşık 12 metre (40 fit) uzunluğunda, yaklaşık 17 ton ağırlığında olacak ve 8 metreküplük bir yük alanına sahip olacak, bu da çeşitli ekipman ve yetenekler için esneklik sağlayacak. 2.2 metre çapında olan pil ile çalışan Cetus insansız denizaltı herhangi bir mürettebatlı denizaltısından daha derine dalabilecek ve 1.000 mil kadar menzile sahip olacak. Proje şu anda inşa aşamasında ve Cetus’un 2025’in başlarında suya inmesi bekleniyor.

BANSHEE HEDEF DRON

Kraliyet Donanması tarafından kullanılan Kinetic tarafından üretilen Banshee hedef dronları donanma stantında sergilendi. Donanmanın kullandığı hedef dronları genellikle parlak renkte boyanır, fakat fuarda sergilenen model daha koyu renkte boyanmış. Banshee hedef dronları keşif amacıyla kullanılmaktadır. Kraliyet Donanması, sabit kanatlı hızlı jet dronlarını kullanmanın deneyimini kazanmak için daha hafif ve daha yavaş olan Puma’ları fırlatıyordu. Ancak şimdi Kraliyet Donanması 360 knot’un üzerinde hıza ulaşabilen jet motorlu dronları kullanmayı planlıyor. Donanmanın elinde sekiz dron ve bunlarla uyumlu iki fırlatıcı mevcut. Geçtiğimiz günlerde Banshee hedef dronları bir uçak gemisinden fırlatılarak bazı testlere tabi tutulmuştu.

T150

İngiliz şirketi Malloy’un ürettiği sekiz pervaneli T150 olarak adlandırılan model yaklaşık 150 pound (68 kg) kadar yük taşıyabiliyor. Şirketin diğer modelleri de farklı yükleri kaldırabilen ve lojistik ihtiyaçları için kullanılabilen dronları bulunmaktadır. Kraliyet Donanması bu dronları filo destek gemilerinden, hareket halinde ikmal ve diğer operasyonlar için kullanmayı düşünüyor.

V200 İNSANSIZ DENİZ HELİKOPTERİ

UMS SKELDAR V200 UAS insansız hava aracı (İHA) fuarda ‘Sonobuoy’ teknolojisi ile birlikte sergilendi. Özellikle küçük gemilerde kullanılan İnsansız Deniz Helikopteri V200 denizaltı tespitinde önemli bir rol oynuyor. Fuarı ziyaret eden yetkililer, V200’ün Avrupa’da büyük ilgi gördüğünü ancak şu anda belirli müşterileri açıklamadıklarını söylediler.

Alman Deniz Kuvvetleri ve Belçika Deniz Kuvvetleri V200 kullanıyor. Firma tarafından Alman Deniz Kuvvetleri’ne iki yıl önce teslim edilen V200 insansız hava aracı, K-130 Korvetlerinde operasyonel hale geldi. Ayrıca yeni versiyon İnsansız Deniz Helikopterleri sözleşme kapsamında teslimatları devam ediyor. Belçika ve Hollanda Konsorsiyumu ile inşa edilen MCM Mayın gemileri projesinde kullanılması planlanan V200’lerin doğrulama ve uçuş testi aşaması devam ediyor. Şirket gelecek yıl son müşteriye teslim etmeyi planlıyor.

Sonobuoy’lar, denizaltıların yerini tespit etmek ve izlemek için su altı ses sinyallerini algılamak amacıyla su yüzeyine bırakılan taşınabilir denizaltı algılama cihazlarıdır.

JACKAL DRONU LMM FÜZESİ İLE DONATILDI

İlk kez bir dizi LMM füzesi ile donatılmış Jackal Hybrid VTOL İnsansız Hava Aracı sergilendi. Dikey kalkabilen Jackal Hybrid drone, bu kombinasyonla deniz operasyonları için değerli bir yetenek olarak görülüyor. Yeteneklerini kanıtlamış Thales üretimi LMM füzesi (Lightweight Multi-Mode Missile) ilk defa Wildcat helikopterinde hizmete girdi. LMM füzesi, hava, deniz ve kara platformları üzerinden farklı hedeflere karşı kullanılabilen çok yönlü bir füzedir. Genellikle küçük ve orta büyüklükteki hedefleri vurmak için tercih edilir. Özellikle yüksek manevra yeteneğine sahip hedeflere ve hızlı saldırı botlarına karşı test başarıyla edildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here