İnsansız Hava Aracı bulunmayan Yunanistan’ın önümüzdeki aylarda Larisa hava üssünde, ABD’nin MQ-9 Reaper İHA’larına ev sahipliği yapması bekleniyor. Yunanistan Savunma Bakanlığı, İsrail’den yedi Heron (MALE) İHA’larını üç yıl boyunca 35,5 milyon Euro’ya (44 milyon USD $) kiralayacağını duyurdu.

Yunan medyasına göre, kiralanan Heron (MALE) ‘ların Ege Denizi’ndeki istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) yetenekleri için kullanılacağı belirtilidi. Ayrıca Yunanistan’ın Heron MALE İHA‘ları İsrail’den satın alacağı yönünde haberler var.

Yunan medyası, Nisan ayında Türk Deniz Kuvvetlerinin bir ANKA-B İHA’sının Yunanistan’ın ulusal hava sahasısını ihlal ettiğini açıkladı. Yunanistan’ın Rodos adasında 6,600 metre yükseklikte uçan ANKA-B‘nin, Yunan Hava Kuvvetlerine ait iki F-16 tarafından yolu kesildiği, bir müddet F-16‘ların ANKA-B ile yan yana uçtuğu belirtildi. Türk Hava Kuvvetleri bu müdaheleye karşı bölgeye savaş uçakları göndermiş, Yunan jetleriyle it dalaşı yaşandığı açıklanmışdı.

Yunanistan Avrupa’nın İnsansız Hava Aracı çalışmalarına ilgi duyuyor. Fransa, İspanya, İtalya, İsveç ve İsviçre’nin birlikte hareket ettiği Dassault liderliğindeki Dassault-led nEUROn programını yakından takip ediyor.

ABD’nin MQ-9 Reaper uçaklarını Mayıs ayından itibaren Larissa Hava Üssü Üssünde konuşlandıracağı belirtildi. ABD’nin Yunan ordusuna Ege ve Akdeniz denizlerinde daha etkin operasyonlar yürütmesine yardımcı olmak istediği söyleniyor.

ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, ” Yunanistan’ın Dedeağaç ve Selanik limanları ABD için stratejik öneme sahip..” ifadelerini kullanmıştı.

Ege hava sahasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na hizmet etmesi planlanan ANKA-B, 27 Mart’ta Ege ve Akdeniz semalarında ilk görev uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki ANKA‘lar, istihbarat, keşif ve gözetleme amaçlı kullanılacak.

YUNANİSTAN’IN İHA ÇALIŞMALARI

Yunanistan geçmişte İHA ürettiği, kayda değer bir iç pazara sahip olmadığından yeterli ilgiyi görmedi. Yunan üniversiteleri 3 yıl süren geliştirme safhasından sonra Eylül 2016’da HCUAV RX-1 uçmaya başladı. İHA 4 metre uzunluğunda, saniyede 2,8 metrelik bir hızla kalkıyor, saatte 190 km., 150 km menzile ve 11 saatlik bir uçuş süresine sahip.

Gece ve gündüz uçabilen HCUAV RX-1, sivil savunma, kara ve deniz sınırlarının izlenmesi, kurtarma, orman yangınlarının önlenmesi, yolların denetlenmesi ve hava fotoğrafçılığında kullanılıyor.

Kaynak: EFAD, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here