Güney Afrika Savunma Bakanı, ülkesinin Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin (DKC) doğusundaki çatışmalardan çekilen askerlerinin Tanzanya’da toplanmaya başladığını ve çoğunun bu ay içinde Güney Afrika’ya döneceğini açıkladı.
Savunma Kuvvetleri Komutanı General Rudzani Maphwanya, 29 Nisan’da başlayan aşamalı çekilme kapsamında askerlerin, Tanzanya’ya ulaşmadan önce karayoluyla Ruanda üzerinden DKC’den ayrıldığını belirtti. Askerlerin, Mayıs ayı sonuna kadar hava ve deniz yoluyla Güney Afrika’ya ulaşması planlanıyor.
M23 Gölgesinde Görev
Söz konusu askerler, Aralık 2023’te M23 isyanının yeniden alevlenmesi üzerine DKC’nin doğusuna konuşlandırılan Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) barış gücünün parçasıydı. M23, halen mineral açısından zengin bölgede geniş bir alanı kontrol altında tutuyor.
Maphwanya, gazetecilere yaptığı açıklamada, SADC barış gücüne bağlı 57 personelin 13 kamyonla Tanzanya’daki toplanma noktasına ulaştığını söyledi. Bir sonraki grubun gelecek hafta çekilmesinin planlandığını ifade etti. “Güney Afrika’ya dönüş; personel için hava yoluyla, kargo için ise deniz yoluyla gerçekleşecek,” dedi.
Görev Sonu ve Tahliye Operasyonları
SADC, Ocak ayında çoğu Güney Afrikalı olan 17 askerin M23 saldırılarında hayatını kaybetmesinin ardından, Mart ortasında SAMIDRC görevini sonlandırma kararı aldı. Bu kararla birlikte bölgedeki askerler tahliye sürecine girdi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi ise 30 Nisan’da yaptığı açıklamada, Goma kentinin M23 isyancıları tarafından ele geçirilmesinin ardından BM üslerinde aylarca mahsur kalan yüzlerce DKC asker ve polisinin ayrı bir tahliye operasyonuyla bölgeden çıkarıldığını bildirdi.
Maphwanya, SADC savunma komutanlarının, M23’e “tüm personel ve ekipmanlarını koşulsuz şekilde geri çekeceklerini” bildirdiğini açıkladı. “SADC, DKC’nin doğusunda bir iğne bile bırakmayacak,” diye vurguladı.
Zayıflık Değil, Stratejik Çekilme
Yetkililer, konuşlandırılan SAMIDRC birliklerinin tam sayısını açıklamasa da, çoğunun Güney Afrikalı olduğu ve en az 1.300 askerin görevlendirildiği tahmin ediliyor. Ayrıca Güney Afrika’nın, Birleşmiş Milletler barış gücü misyonu kapsamında da DKC’de asker bulundurduğu biliniyor.
Ocak ayında 14 Güney Afrikalı askerin ölmesi üzerine ülkede tahliye çağrıları artmıştı. Ayrıca, SADC güçlerinden üç Malavili ve iki Tanzanyalı asker de çatışmalarda hayatını kaybetti.
Maphwanya, tahliye kararının bir zayıflık göstergesi olmadığını belirterek, “Bu geri çekilme, barış ve arabuluculuğun devam etmesini sağlayan teknik bir hamledir,” ifadesini kullandı