Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), HAVELSAN tarafından entegre edilip testleri tamamlanan Denizaltı Komuta Kontrol Sistemini, TCG HızırReis (S-331) denizaltımıza kurulmak üzere Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na teslim edildiğini açıkladı.
SSB başkanı İsmail Demir’in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Savunma sanayiimiz gerekli tedbirleri en üst seviyede uygulayarak çalışmaya devam ediyor. @HAVELSANResmi tarafından entegre edilip testleri tamamlanan Denizaltı Komuta Kontrol Sistemini, Hızır Reis denizaltımıza kurulmak üzere Gölcük Tersanesi Komutanlığımıza teslim ettik.” ifadeleri yer aldı.
HAVELSAN tarafından 1 yıl boyunca entegrasyonu ve testleri tamamlanan Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi Gölcük Tersanesi Komutanlığına ulaştırıldı.
Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi çalışmalarına 2011 yılında HAVELSAN tarafından başlandı. Sistem için gerçek zamanlı çalışan gömülü yazılım teknolojisi kullanılarak denizaltı bünyesindeki 105 farklı birimle kesintisiz entegrasyon sağlandı. HAVELSAN Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında tasarlayıp ürettiği 400 bin satır kod yazılan ‘Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi’ ve 450 bin satırdan fazla kod yazılan ‘Savaş Yönetim Sistemi’ ile projeye katkı sağlıyor.
Reis sınıfı Denizaltılar Dünyada “Tip-214” olarak tanınan ve sahip olduğu yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine sahip denizaltılar, Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma niteliği taşıyor.
Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış olan denizaltılar birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip bulunuyor.
Tip 214TN (Turkish Navy) Sınıfı denizaltılar, seyir süratlerine bağlı olarak havadan bağımsız tahrik kabiliyeti sayesinde tamamen dalmış olarak hiç direk sürmeden Akdeniz’i baştanbaşa su altından geçebilecektir.
Denizaltılarda ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK, AYESAŞ’ın geliştirdiği milli ve yerli sistemler kullanılıyor. Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, İ-Marine gibi birçok yerli üretici inşa sürecine katkı veriyor.
Denizaltıların ‘Entegre Muhabere Sistemi’ kapsamında telsiz sistemleri (taktik veri linkleri dahil), Uydu Haberleşme Sistemi, Dost Düşman Tanıma/Tanıtma Sistemi (IFF), Muhabere Kontrol Sistemi, kullanıcı terminalleri, mesaj İşletim Sistemi, veri modemleri, acil durum haberleşme ekipmanları, Güç Dağıtım Sistemi, Operatör Konsolları Soğutma Sistemi, konsollar ve dağıtım birimleri gibi alt sistemler ASELSAN tarafından geliştirilidi.
Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilk denizaltısı TCG Pirireis (S-330) tören ile Aralık 2019’da havuza çekildi. Projenin 5’inci denizaltısı TCG Seydialireis (S-334)‘in ilk kaynak merasimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Gölcük Tersanesi Komutanlığında gerçekleştirilmişti.
Thyssen Krupp Marine Systems ana yükleniciliğinde gerçekleştirilen Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında 6 yeni tip denizaltının inşası öngörülüyor. Pirireis havuza çekim aşamasına gelirken, ikinci denizaltı Hızırreis’in donatımı, 3’üncü ve 4’üncü denizaltıların gövde imalatları sürüyor.
‘Pirireis‘ denizaltısı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek. Proje kapsamında inşa faaliyetlerine devam edilen diğer 5 denizaltı ise 2027’ye kadar her yıl bir denizaltı hizmete girecek şekilde planlanlama yapılıyor. İlk denizaltı TCG PiriReisin (S-330) ardından sırasıyla TCG HızırReis (S-331), TCG MuratReis (S-332), TCG AydınReis (S-333), TGC SeydialiReis (S-334) ve TCG SelmanReis (S-335) takip edecek.
Kaynak: SSB, Ajanslar, Defence Turkey, HAVELSAN ,ASELSAN,