Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki geçici Suriye hükümeti, 29 Ocak’ta bir “Zafer Konferansı” düzenleyerek Beşar Esad’ın devrilmesinden bu yana güç kazanma sürecinin büyük bir kısmını resmileştirdi. Konferansta, HTŞ lideri Ahmed el-Şara’nın geçici cumhurbaşkanı olarak atandığı duyuruldu.
Şara, aylardır gayri resmi olarak geçici hükümetin de-facto lideriydi ve şu anda yeni bir anayasa hazırlanıp onaylanana kadar geçici bir yasama konseyi oluşturmaktan sorumlu.
Şara, konferansta yaptığı konuşmada önceliklerini şu şekilde sıraladı: “Güç boşluğunu doldurmak, iç barışı korumak, devlet kurumlarını inşa etmek, ekonomik kalkınmaya yönelik bir altyapı oluşturmak ve Suriye’nin uluslararası ve bölgesel konumunu yeniden tesis etmek.” Şara daha önce, geçici hükümetin üç ila dört yıllık bir geçiş dönemini yöneteceğini ve bu sürecin siyasi gücün dağılımı üzerinde büyük bir etkiye sahip olacağını ifade etmişti.
Esad Rejiminin Kurumları ve Anayasası Lağvedildi
Zafer Konferansı’nda Esad rejiminin tüm kurumlarının ve anayasasının lağvedildiği duyuruldu. Geçici hükümet, yeni bir Suriye anayasası yazmak amacıyla temsili bir “Suriye Ulusal Diyaloğu” düzenlemeyi önerdi. Ancak henüz bir tarih belirlenmediği gibi, diyaloğa katılacak taraflar da netleşmiş değil.
Muhalif Partiler ve Silahlı Gruplar Kapatılıyor
Konferansta, Suriye’deki tüm eski muhalif partilerin feshedileceği duyuruldu. “Tüm askeri grupların, siyasi ve sivil devrimci organların feshedileceği ve devlet kurumlarına entegre edileceği” belirtildi. Bu karar, HTŞ ile silahlı gruplar arasında aylar süren görüşmelerin ardından alındı. Geçici Savunma Bakanlığı, 19 Ocak’ta 60’tan fazla askeri grubun yeni Suriye Silahlı Kuvvetleri’ne katılmayı kabul ettiğini açıkladı.
SMO ve SDG Konferansa Katıldı mı?
Konferansa, Esad rejiminin devrilmesine katılan HTŞ ile müttefik askeri grupların yanı sıra, Kürtlere yönelik ihlaller nedeniyle ABD tarafından yaptırım uygulanan Suriye Milli Ordusu (SMO) liderleri de katıldı. Ancak, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) karşıtı bir kaynak, SDG’nin konferansa davet edilmediğini bildirdi. Geçici hükümetin aldığı tüm askeri grupların feshedilmesi kararnamesinin SDG için geçerli olup olmadığı ya da SDG’nin bu şartları kabul edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. SDG komutanı Mazlum Abdi, 14 Ocak’ta yaptığı açıklamada SDG’nin bir “blok” olarak Savunma Bakanlığı’na entegre edilmesini istediğini, ancak geçici savunma bakanının bu talebi reddettiğini belirtti.