Kuzeydoğu Asya Liderleri Barış ve İstikrar İçin Bir Araya Geldi

0
188

Güney Kore’de düzenlenen zirvede, bölgesel güvenlik ve işbirliği konuları masaya yatırıldı. Zirveye Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Çin Başbakanı Li Qiang katıldı. Liderler, Kore Yarımadası’ndaki nükleer tehditler ve ekonomik işbirliği gibi kritik meseleleri ele aldı.

Güney Kore’de düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Çin Başbakanı Li Qiang katıldı.

Oturum sırasında Yoon ve Kishida, Kuzey Kore’nin uydu fırlatma planını, balistik füze teknolojisini kullanmasını yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olarak kınadı. Pyongyang, Kasım ayında gerçekleştirdiği ilk fırlatmanın ardından bu yıl içinde uzaya üç uydu daha göndereceğini açıklamıştı.

Yoon, Cheong Wa Dae’deki eski başkanlık binasında düzenlenen ortak basın brifinginde, “Uluslararası toplum kesin bir şekilde karşılık vermelidir” dedi.

Kishida da onun endişelerini yineleyerek Pyongyang’ı faaliyetlerini durdurmaya çağırdı. “Eğer devam ederse, bu BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına gelecektir. Kuzey Kore’yi bu faaliyetlerini durdurmaya şiddetle çağırıyoruz” dedi.

Çinli Li, Kuzey Kore’den doğrudan bahsetmekten kaçınırken, ilgili tüm ülkeleri gerilimi azaltmak için itidalli davranmaya çağırdı.

Liderler, Kore Yarımadası ve Kuzeydoğu Asya’da barış ve istikrarı destekleme taahhütlerini bir kez daha teyit ettiler. Bölgede barış, istikrar ve refahın korunmasının ortak bir sorumluluk olduğu ve ortak çıkarlarına hizmet ettiği konusunda mutabık kaldılar.

Başbakan Li Qiang, durumun daha da kötüleşmesini önlemek için ilgili tüm ülkelere itidal çağrısında bulundu. Li, hassas konuların ve çatışmaların düzgün bir şekilde ele alınması için Kore, Japonya ve Çin arasında işbirliği, karşılıklı saygı ve güvenin önemini vurguladı.

Ortak Bildiri

Liderler, bölgesel barış ve istikrar, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması ve kaçırılma meselesinin çözümüne bağlılıklarını vurgulayan ortak bir deklarasyon yayınladılar. Kore Yarımadası’nda siyasi bir çözüme yönelik çabaları sürdürme konusunda mutabık kaldılar.

Zirve sırasında liderler, ticaret ve yatırımın yanı sıra tedarik zinciri esnekliği ve ihracat kontrollerinde işbirliğini teşvik etmek için birlikte çalışma sözü verdi. Ortak bildiride, “Serbest, açık, adil, ayrımcı olmayan, şeffaf, kapsayıcı ve öngörülebilir bir ticaret ve yatırım ortamını teşvik etmek için küresel düzeyde bir oyun alanı sağlamak üzere çalışmaya devam edeceğiz” denildi.

Liderler, 2012 yılında başlayan ve 16. tur resmi müzakerenin ardından Kasım 2019’da askıya alınan üç yönlü serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerine yeniden başlama konusunda mutabık kaldılar.

Liderler, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığın “şeffaf, sorunsuz ve etkili” bir şekilde uygulanmasını sağlamayı taahhüt ettiler. Çin, Güney Kore ve Japonya’nın en büyük ticaret ortağıdır ve birlikte küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 25’ini ve küresel ticaretin yüzde 20’sini oluşturmaktadırlar.

Çeşitli konulardaki farklı tutum ve duruşlarına rağmen üç ülke, bölgesel ve uluslararası konularda daha geniş bir perspektiften koordinasyon sağlama konusunda mutabık kaldı. “Asya’da barış, istikrar ve refahtan sorumlu önemli ülkeler olarak, sadece üçlü çerçevede değil, çok taraflı çerçevelerde de yakın iletişim içinde olma kararlılığımızı yineliyoruz” denildi.

Bu yıl, Kuzeydoğu Asya’nın üç komşusunun BM Güvenlik Konseyi’nde birlikte görev yapması ve Çin’in daimi üye olması nadir görülen bir durumdur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here