Lockheed Martin, Airbus firmasıyla ‘havada yakıt ikmali’ uçağı anlaşması imzaladı

0
1477

Avrupa’nın en büyük havacılık şirketi Airbus savunma sektöründeki mücadeleye geri dönüyor. Dünyanın en büyük savunma firması Lockheed Martin, Airbus firmasıyla havada yakıt ikmali çalışmalarında ortak hareket etmek için anlaşma imzaladı.

Lockheed Martin ve Airbus, Pentagona yeni yakıt ikmali uçağı geliştirmek istiyor ve Boeing’in KC-46 tanker uçağını atlayarak yeni uçak yapmayı planlıyor.İki firmanın bir araya gelmesi tanker uçağı piyasasının sert pazar mücadelesine sahne olacağını gösteriyor.

Anlaşmayı Lockheed Martin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Marillyn Hewson ve Airbus CEO’su Tom Enders imzaladı.

Airbus ve Lockheed ortak yaptıkları yazılı açıklamada, ” şirketler, belirlenen kapasite açığını gidermek ve gelecek savaş alanın zorlu ortamında görev yapabilen yeni nesil bir tanker uçağını karşılamak için çalışacaklardır… “ ifadeleri yer aldı.

Şirket yetkilileri, ABD’nin Ulusal Savunma Stratejisinin şartlarını değişmesi, Rusya veya Çin’e karşı güç oluşturma çabalarında ABD Hava Kuvvetleri’nin 14 tanker filosuna ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Hava Kuvvetleri adet belirtmesede en az 149 yeni tanker uçağına ihtiyaç duyuyor.

Airbus ve Lockheed yetkilileri, Boeing’in planlanan 179 KC-46 tankeri teslim etmesinin  ardından Hava Kuvvetleri’nin satın almayı planladığı uçaklara odaklandıklarını söyledi.

Airbus-Lockheed açıklamasında, ” şirketler, Airbus A330 Çok Rollü Tanker Uçağı(A330 MRTT) ile birlikte geniş fırsat yelpazesini araştırmak için işbirlikçi bir yaklaşım benimsiyor..” dendi.

ABD Hava Kuvvetlerinde yaklaşık 400 KC-135 Stratotanker uçağı, 59 adet KC-10 Extender tanker uçağı görev yapmaktadır.Boeing’in KC-46 tanker uçağı ile KC-135’lerin yaklaşık yarısının değiştirilmesi planlanıyor.

Boeing geçen yıl 18 KC-46 teslim etmesi gerekiyordu fakat bir çok problem yaşanması sebebiyle uçakları hala teslim edemedi ve ne zaman teslim edeceğinide açıklamıyor. Hava Kuvvetleri Sekreteri Heather Wilson’a Boeing’in ilk tankeri sene sonunda teslim edip etmeyeceği sorulduğunda ” Boeing ile çalışacak ekipmanı almak için çalışacağız…” şeklinde konuştu.

KC-46 uçaklarında meydana gelen bazı problemlerin çözümü için geçtiğimiz aylarda Boeing ile ABD Hava Kuvvetleri arasında görüşmeler olmuştu. İkmal bomu kamerasında güneş ışığı kaynaklı parlama sorunu ve ikmal drogueın’daki tasarım hatası sebebiyle ikmal yapan uçağın ikmal haznesinde çıkmalar yaşanmıştı.

Hava Kuvvetleri’ne KC-46 tanker uçaklarını teslim etmeye odaklandıklarını belirten Boeing sözcüsü Todd Blecher, ” KC-46 gelecek nesiller için küresel hareketliliğin bel kemiği olacak.” ifadelerini kullandı.

Hava Kuvvetleri Boeing’e 52 adet KC-46 tanker uçağı siparişi verdi. Bir düzineden fazla uçak tamamlanmış ancak yaşanan problemlerden dolayı Boeing’in Washington Everett’deki yer tesislerinde park etmiş olarak bekliyor.

ABD Hava kuvvetleri 20 yıldır KC-135 tanker uçaklarının yerine yeni uçak almaya çalışıyor.2000 yıllarının başında 100 tanker uçağı kiralanması planlandı.Eski Hava Kuvvetleri’nin satın alma şefi Darleen Druyun’un Boeing ten rüşvet aldığı ortaya çıkması üzerine dokuz ay hapis yattı ve kiralama sonuçlanmadı.Hava Kuvvetleri bir kaç yıl sonra Şubat 2008’de bir ihale daha açtı. İhaleye Airbus-Northrop ortaklığı kazandı fakat Boeing’in protestosu üzerine ihaleden vazgeçildi.Nihayet üç yıl sonra Avrupalı ​​firmanın bir Amerikan ortağı olmadığı ihaleyi Boeing KC-46 ile kazandı.

O zaman bu yana Boeing henüz bir KC-46 uçağı teslim edemedi. Airbus firması ise 60 yakın ülkeden sipariş aldı. Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlarda Amerikan uçaklarının yakıtlarını Airbus tanker uçakları dolduruyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here