Lockheed Martin firmasının, Raytheon’un AIM-120 AMRAAM füzesinden daha uzun menzilli AIM-260 adlı yeni bir havadan havaya füze geliştirdiği açıklandı.
ABD Hava Kuvvetleri ve Donanma için geliştirilen füzenin, Çin’in PL-15 adlı uzun menzilli füzesinin oluşturduğu tehdidi bertaraf etmesi planlanıyor. İlk etapta F-22’nin ana silahı olan füze, Deniz Kuvvetleri’nde F / A-18’de daha sonra F-35 uçaklarında kullanılacak.
Lockheed Martin’in geliştirdiği AIM-260 JATM (Joint Advanced Tactical Missile) adlı uzun menzilli füze, 2022’den itibaren AIM-120 AMRAAM’ın (menzil yaklaşık 180 km.) yerini alacak.
Füzenin çalışmalarına iki yıl önce başlandığını belirten Hava Kuvvetleri Silahlar Programı Yürütme Görevlisi Orgeneral Anthony Genatempo, ” AIM-260 olarak adlandırılan Orta Gelişmiş Taktik Füze’nin (JATM) 2021’de uçuş testine başlaması ve 2022’de ilk operasyonel kabiliyetini kazanmasını planlanıyoruz..” dedi.
Genatempo, Hava Kuvvetleri’nin 2026 mali yılında yeni JATM füzelerini satın alabileceğini, kaç adet ya da programın nasıl hızlanacağına karar verilmediğini söyledi.
ÇİN’İN UZUN MENZİLLİ PL-15 FÜZESİ
Askeri uzmanalara göre Çin’in uzun menzilli PL-15 füzesi, 300 km menzile, 4 Mach sürata ve 30 km gibi çok yüksek seyir irtifasına sahip.
Gelişmiş ECCM yeteneğine sahip olan füze, iki yönlü bir veri hattı (data-link) ve yeni bir aktif / pasif ikili mod AESA arayıcısı bulunan gelişmiş bir radar barındıran güdüm sistemi var. Ateşleme öncesi bir AWACS veya yer radarından data-link yolu ile hedef bilgileri alabiliyor.
Çin’in PL-15 füzesi Avrupa’nın ‘Meteor füzesi’ ve Rus ‘K-37M’ ile birlikte en iyi havadan havaya füzelerin arasında gösteriliyor.
PL-15 LRAAM tipi (Long Range Air-to-Air Missile-Uzun menzilli havadan-havaya füze) AWACS ve tankerler gibi düşman hattının derinliklerinde yüksek değer taşıyan hava hedeflerine karşı ciddi bir tehdit oluşturabiliyor.
Kaynak: Air Force Magazine, Ajanslar, Kokpit,