ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Washington’un yeni Suriye hükümetinin başarılı olmasını desteklediğini belirtti. Rubio, aksi durumda ülkenin tam ölçekli bir iç savaş ve bölgesel istikrarsızlıkla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde konuşan Rubio, “Bu hükümetin başarılı olmasını istiyoruz. Alternatifi, tam kapsamlı bir iç savaş ve kaostur. Bu da tüm bölgeyi istikrarsızlaştırır,” dedi.
Rubio, geçici yönetimin karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, “Bizim değerlendirmemize göre, bu geçiş hükümeti birkaç ay değil, birkaç hafta içinde çökebilir. Bu da ülkenin bölünmesine yol açabilecek epik boyutta bir iç savaş anlamına gelir,” ifadesini kullandı.
ABD’li yetkililerin, Türkiye’deki büyükelçilik personeli de dâhil olmak üzere, yerel ortaklarla iş birliği içinde Suriye’nin öncelikli ihtiyaçlarını, özellikle kolluk kuvvetlerine yönelik yardımları belirlemek için çalışacağını belirtti.
Rubio, Suriye’nin istikrarsızlığının tüm bölgeyi etkilediğini vurgulayarak, yaptırımların kaldırılmasının komşu ülkelerin yeni hükümete yönetişim mekanizmaları konusunda yardımcı olmasını sağlayabileceğini ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump da geçen hafta Riyad’da düzenlenen Suudi-ABD Yatırım Forumu 2025’te Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırmayı planladıklarını açıklamıştı.
IŞİD’e Karşı Mücadelede Kapasite Sorunu
Rubio, IŞİD tehdidine dikkat çekerek, terör örgütünün yeni yönetimi “kendileri için ciddi bir tehdit” olarak gördüğünü ve bu nedenle düşmanca yaklaştığını belirtti. Sorunun irade değil, kapasite sorunu olduğunu ifade eden Rubio, “Yetkililerin kontrolü ele alamadığı ve temel kamu hizmetlerini sağlayamadığı her gün, IŞİD’in kendini yeniden yapılandırma fırsatı bulduğu bir gündür,” dedi.
ABD’nin, IŞİD’in yeniden güç kazanmasını engellemek amacıyla Suriye’de bir süre daha varlık göstereceğini de sözlerine ekledi.
Rubio, Suriye’nin tarihsel olarak Aleviler, Dürziler, Hıristiyanlar, Sünniler, Şiiler ve Kürtler gibi farklı toplulukların ortak bir ulusal kimlik altında bir arada yaşadığı nadir ülkelerden biri olduğunu vurguladı. “Onlarla ilişki kurarsak başarılı olabiliriz; kurmazsak başarısızlık kesindir,” dedi.
Açıklamalar, Trump’ın Suudi Arabistan’da Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şera ile ve Rubio’nun Türkiye’de Suriye Dışişleri Bakanı Asad el-Şaibani ile yaptığı görüşmelerin ardından geldi.
Yeni yönetimin lideri el-Şera, Mart ayında ülkede beş yıllık geçiş süreci öngören bir anayasa bildirisine imza atmıştı. Yaklaşık 25 yıl boyunca Suriye’yi yöneten Beşar Esad ise 8 Aralık’ta Rusya’ya kaçarak 1963’ten bu yana süregelen Baas Partisi iktidarını sona erdirdi. Ocak ayı sonunda, Esad rejimine karşı çıkan el-Şera, geçici cumhurbaşkanı ilan edildi.