Günümüz savaş ortamı giderek daha karmaşık, çok katmanlı ve entegre hale gelirken, NATO müttefikleri bu yeni güvenlik mimarisine uyum sağlamak amacıyla stratejik adımlar atmaktadır. Bu kapsamda, NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı (SACT) tarafından düzenlenen NATO Çoklu Ortam Harekatı Konferansı, 21-22 Mayıs 2025 tarihlerinde Ankara’da önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktadır. “Muharebenin Geleceğini Keşfetmek: Harekat Alanını Şekillendirmede Çoklu Ortam Harekatlarının Rolü” temasıyla gerçekleşen etkinlik, ittifakın askeri düşüncesinde dönüşümü hızlandırmayı amaçlamaktadır.

Konferansın ilki 2022 yılında Birleşik Krallıkk’ta, ikincisi 2023 yılında Danimarka’da, üçüncüsü ise bu yıl Türkiye ev sahipliğinde 21 ülkeden 217 katılımcının iştirakiyle gerçekleştirilmiştir.

Konferansın açılışını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak yapmıştır. Gürak, Genelkurmay Başkanlığı olarak konferansa ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtmiş, çoklu ortam harekatının geleceğin muharebe sahasında önemli etkiler yaratacağını ifade etmiştir.

Konferansta yapay zeka, hipersonik, nanoteknoloji ve robotik gibi teknolojilerin savaşın doğasını değiştirdiğine vurgu yapılırken, bu teknolojilerin sınır ötesi operasyonlar ve çoklu ortam harekatları ile Türkiye tarafından başarıyla kullanıldığı belirtilmiştir.

Orgeneral Gürak, “Çoklu ortam harekatı, kara, deniz, hava, siber ve uzay gibi tüm alanların entegre edilmesiyle elde edilen etkili sonuçlara örnek oluşturmuştur” dedi. Özellikle insansız hava araçlarının kullanımı, elektronik harp, istihbarat ve siber güvenlik uygulamalarının NATO için de model teşkil ettiğine dikkat çekti.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise konferansta yaptığı konuşmada, Türk savunma sanayisinin dünyanın 11. büyük ihracatçısı olduğunu ve üretilen sistemlerin %75’inin NATO kuvvetlerince kullanıldığını vurguladı. Bayraktar TB2, AKINCI, ANKA, AKSUNGUR, Hürkuş, Hürjet ve KAAN gibi sistemlerin çoklu ortam operasyonlarında önemli roller oynadığını belirtti.

NATO Müttefik Dönüşüm Yüksek Komutanı Oramiral Pierre Vandier, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve çeşitli NATO ülkelerinden üst düzey yetkililer de konferansa katılımcı olarak dahil olmuştur.

Konferans, NATO harekatlarının geleceğine yön verebilecek, komuta-kontrol, karar alma, askeri eğitim ve teknoloji entegrasyonu gibi alanlarda çoklu ortam harekatlarına ilişkin stratejik fikir alışverişine imkan tanımıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here