Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) Londra’da gerçekleştirilen liderler zirvesinde, son dönemdeki ayrışmalara rağmen yayımlanan ortak deklarasyonda dayanışma kararı çıktı. Terör örgütü PKK uzantısı YPG konusunda görüş ayrılığı aşılamadı. Türkiye, Polonya ve Baltık Planı’na destek verdi.

Zirvenin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, basın açıklaması yaparak toplantıyı değerlendirdi. Stoltenberg, YPG/PYD konusunun zirvede görüşülmediğini ancak bu konuda görüş ayrılıklarının var olduğunu belirtti. Türkiye, Londra Deklarasyonu’na, terörle mücadele konusunda güçlü vurgular girmesini sağladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, “NATO, YPG’yi terör örgütü olarak kabul etmezse Baltık Planı’nın karşısında oluruz” ifadelerini kullanmıştı.

Zirvenin ardından açıklama yapan Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Türkiye’nin Baltık Planı’nı desteklemek için herhangi bir talepte bulunmadığını açıkladı.

Nauseda, “Kimse bizden bunun için bir talepte bulunmadı. Hepimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dayanışması için teşekkür ettik” ifadelerini kullandı.

S-400, NATO’YA ENETEGRE EDİLMEYECEK

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri konusuna da değinen Stoltenberg, ‘bu sistemlerin NATO’ya entegre edilmeyeceği’ vurgusunu yaptı.

Stoltenberg, Türkiye’nin S-400 almasının kendi ulusal kararı olduğunu ifade ederek, “Birçok müttefik endişelerini dile getirdi. Ben de bu kararın sonuçlarına ilişkin endişemi dile getirdim. Rusya hava savunma sistemi S-400’ün asla NATO’ya entegre edilmeyeceğini söyleyebilirim” dedi.

NATO DEKLARASYONUNDA ‘DAYANIŞMA VE BİRLİK’ MESAJI ÇIKTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ‘beyin ölümü gerçekleşti’ şeklinde yorumladığı NATO, kuruluşunun 70’inci yılında Londra’da yayımladığı ortak deklarasyonda dayanışma ve birlik mesajını yineledi.

Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki güçlü transatlantik bağların teyit edildiği deklarasyonda, Washington Antlaşması’nda “bir müttefike yöneltilecek saldırı hepimize yönelmiş bir saldırıdır” taahhüdünde bulunulan 5’inci maddeye olan bağlılık hatırlatıldı.

RUSYA İLE DİYALOĞA AÇIĞIZ

Deklarasyonda Rusya’nın saldırgan faaliyetlerinin Avro-Atlantik güvenliğini tehdit ettiği belirtilirken, Moskova’nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilmesine de değinildi. “Orantılı ve ölçülü” tedbirlerin hazırlandığı açıklanan deklarasyonda, “Rusya’nın davranışları müsaade ettiği müddetçe diyalog ve yapıcı bir ilişkiye hazırız” değerlendirmesinde bulunuldu.

İttifakın aynı zamanda havada ve denizde bağımsızlığını korumak için girişimlerini artırdığı kaydedilen deklarasyonda, NATO’nun savunma ve caydırıcılık gücünü nükleer, konvansiyonel ve füze savunma kabiliyetleriyle güçlendirmeye devam ettiğinin altı çizildi ve “Nükleer silahlar var olmaya devam ettiği müddetçe, NATO da nükleer ittifak olmayı sürdürecektir.” vurgusu yapıldı.

Londra Deklarasyonu’nda ayrıca ilk defa Çin’in yükselen gücüne değinilerek “Çin’in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız” vurgusuna yer verildi.

NATO’NUN 30’UNCU ÜYESİ KUZEY MAKEDONYA

Diğer yandan ortak deklarasyonda NATO’nun “açık kapı politikasına” değinilirken, Kuzey Makedonya’nın yakında ittifakın 30’uncu üyesi olacağı duyuruldu.

Teknolojik üstünlüğün korunması gerektiğine işaret eden müttefikler, 5G iletişim teknolojilerine ilişkin güvenliğe önem verdiklerinin altını çizerek, siber ve hibrit tehditlere cevap verme yeteneklerini geliştirdiklerini açıkladı.

Deklarasyonda, uyarlanma süreci kapsamında NATO’nun uzayı yeni harekat alanı ilan ettiği, bu çerçevede uluslararası hukuka saygı duyulacağı ifade edildi.

NATO liderleri 2021’de tekrar bir araya gelecek.

Kaynak: NATO, Ajanslar, EuroNews,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here