Pentagon ve Kongrede Koronavirüsün (COVID-19) ordunun savaş hazırlığını olumsuz etkileyeceğini dair endişelerin arttığı bildirildi. Generaller uzun vadede oluşabilecek risklere karşı bir planlamanın yapılması gerektiğini söyledi.
Büyük tatbikatların ertelenmesi, askere alım şubelerinin kapatılması, uçak gemileri ve savaş gemilerinde vaka sayılarının artması, yurtdışı ve yurtiçi birliklerde koronavirüs enfeksiyonlarında sürekli bir artışın devam etmesi Pentagon’da endişelere sebep oldu.
Salgının aylarca sürebileceğine dair öngörüler, Pentagon ve Kongrede virüsün ‘ordunun savaşma hazırlığını’ ciddi şekilde etkileyebileceği tartışılıyor.
Ordunun üst düzey yetkililerin açıklamalarında biriliklerin görevlerini yerine getirmede salgının henüz önemli bir etkisinin olmadığı belirtildi. Fakat uzun vadede oluşabilecek risklere karşı bir planlamanın yapılması gerektiği vurgulandı.
Koronavirüs vakalarının orduda 300’ün üzerine çıkması ve pasifikte görev yapan iki büyük Uçak Gemisi Grubun’da vakaların görülmesi Pentagon’da endişeleri arttırdı. Bu durum ordunun ön cephe birimlerinin tamamen hazır olup olmayacağı hakkında yeni sorular gündeme getirdi.
Askeri biriliklerde yayılmayı sınırlamak için önlemler alınsada sayıların tırmanmaya devam etmesi bekleniyor.
Endişe verici bir gelişmede USS Theodore Roosevelt (CVN-71) uçak gemisinde üç personelde Koronavirüs testi pozitif çıkması üzerine Pentagon’un emriyle uçak gemisi Guam deniz üssüne geri dönmesi oldu.
Basında çıkan haberlerde daha fazla denizcinin Koronavirüs belirtisi gösterdiği yazıldı. Donanma görevde bulunan iki uçak gemisi grubunda Koronavirüs salgının yayılmasından endişeli. Pasifik bölgesinde görevli diğer uçak gemisi grubu USS Ronald Reagan’da salgın çıkarsa Pasifik bölgesinde konuşlandırılan uçak gemisi grubu kalmayacak. Fox News’in haberinde Japonya’nın Tokyo Limanına demirleyen USS Ronald Reagan uçak gemisinde de Koronavirüs vakası olduğu bildirildi.
Donanma Operasyonları Şefi Mike Gilday, USS Theodore Roosevelt’in bölgedeki herhangi bir krize yanıt vermesini bekledilerini söyledi.
Pentagon, virüsün yayılmasını önlemek için daha agresif eylemler çağrısında bulunan yeni bir emir yayınlayarak, “COVID-19 önlemlerinin yetersiz kaldığını” belirtti.
Bu arada Avrupa’daki NATO ülkeleriyle büyük çaplı askeri tatbikatları durduruldu. Pentagon’un en büyük adımı ise neredeyse tüm denizaşırı askeri birliklerin hareketliliğini 60 gün boyunca durdurması oldu. Bu yasaklamayla 90 bin askerin etkilendiği bildirildi.
Kaynak: Politico, Ajanslar, PENTAGON, USNINews,