Türk Hava Kuvvetleri komutanlığına bağlı uydu kontrollü Anka-S İnsansız Hava Aracı’nın (İHA)  ilk silahlı görevi başarıyla gerçekleştirdiği bildirildi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Geçen hafta HvKK’ya teslim ettiğimiz Anka-S İHA’larımız ilk silahlı görevlerini başarıyla gerçekleştirdiler” dedi.

Türkiye’nin ilk Uydu Kontrollü İnsansız Hava Aracı olan ANKA-S, faydalı yük kapasitesi 200 kg ve 30.000 ft irtifada 24 saat havada kalabilme yeteneğine sahiptir. Bugüne kadar Türk Hava Kuvvetlerine 10 adet ANKA-S’nin teslimatı yapıldı.

Roketsan tarafından geliştirilen, lazer güdümlü, uzun menzilli tanksavar füzesi L-UMTAS’ın roket motorsuz bir sürümü olan MAM-L, halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan Bayraktar ve ANKA tarafından kullanılıyor.

Yaklaşık 22 kg’lık, düşük bir ağırlığa sahip olan ve boyu da 1 m’nin altında olan MAM-L, İHA’ların yanı sıra hafif taarruz uçakları için de maliyet-etkin bir çözüm oluşturuyor. MAM-L; hafif yapılara, zırhsız kara araçlarına, radar antenlerine, silah mevzileri gibi yumuşak hedeflere ve 50 m çaptan büyük bir alanda dağılmış personele karşı, yüksek infilaklı parçacık tesirli harp başlığı ile etkili oluyor. Mühimmat, atış irtifasına bağlı olarak 8 km’ye kadar menzillerde etkili olarak kullanılabiliyor.

Temel olarak, uydu üzerinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri Muhabere Sistemi (TAFICS) üzerinden mesafe bağımsız kontrol yeteneği ile geliştirilen ANKA-S sisteminde, otonomi özellikleri artırılarak, yeni nesil milli yüksek çözünürlüklü (HD) gece ve gündüz kamerası ve telsiz rölesi faydalı yükleri ile görev kabiliyeti üst seviyeye çıkartılmıştır. Özellikle uydudan kontrol yeteneği ile görev menzili binlerce kilometreye ulaşacak olan ANKA-S İHA sistemi ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerine stratejik anlamda önemli bir katma değer ve yetenek sağlanmaktadır.

ANKA ve Baykar İHA sistemleri yer kontrol cihazları ile yönlendiriliyor. Bu İHA platformları en fazla 150 kilometreden kontrol altında tutuluyor.Dünyanın yuvarlak olması nedeniyle 150 kilometrenin üzerindeki menzillerde sinyaller İHA’ya ulaşmıyor.

Uydu kontrolüne geçilmesiyle birlikte İHA sistemleri çok uzakta kontrol edilebiliyor. ABD’nin Arizona’dan Afganistan’da İHA uçurması gibi Türk Silahlı Kuvvetleri de örneğin Eskişehir’den İHA’yı kontrol edip bölgede İHA uçurabilecek.

ANKA-S İHA sisteminde uydu üzerinden, [SatCom TürkSat 4B], telsiz rölesi, kriptolu veri linki, milli uçuş kontrol bilgisayarı ve yüksek çözünürlüklü milli tasarım EO/IR kamera özelliklerini kullanabilmektedir.

Aynı anda 6 adet Hava Aracının uydu üzerinden kontrol edilebildiği sistemin bilgi ve veri güvenliği en üst düzeye çıkarıldı. Tüm haberleşme sistemlerinde kriptolu veri iletimi sağlanarak, IFF ve Telsiz haberleşmesinde donanımsal kripto kullanıldı. ANKA-S, veri kaydı milli kriptolama çözümü ile korunan tam yedekli otomatik kalkış ve iniş sistemleriyle operasyon sahasındaki her türlü zorluğa hazır hale getirildi.

Kalkış meydanından bağımsız acil durum üslerine iniş yapabilen ANKA-S link kaybı durumunda da tanımlı meydanlara tam otonom iniş kalkış sistemi ile iniş gerçekleştirebiliyor.

ANKA-S İHA, üzerinde Aselsan üretimi CATS [Ortak Diyafram Açıklıklı Hedefleme Sistemi] FLIR Sistemi [yaklaşık 55kg ağırlığında], milli üretim uçuş kontrol bilgisayarı bulunmaktadır.

ANKA Blok-S Uçakları da Blok-A ve Blok-B’de olduğu gibi 155 bg kapasiteli Thielert Centurion 2.0S Motoru ile güçlendirilmektedir. ANKA yerli ve milli motor olan PD-170 ile ilk uçuşunu Aralık 2018’de başarıyla gerçekleştirmişti.

ANKA-S İHA’lar TSK’nin veri ağı TAFICS ile tam entegre olacak Sistemin tüm bileşenleri birbirleri ile TAFICS üzerinden haberleşebilecek, istihbarat görüntüleri anlık olarak TSK’nin tüm birimleri ile paylaşılabilecek.

ANKA-S İHA’ları kalkışlarını takiben konumlandırıldıkları üsten veya Eskişehir’de kurulacak Operasyon, Simülatör ve Eğitim Merkezi [OSEM]’nden yine milli uydular ile yönetilecek ve elde edilen FLIR görüntüleri uçak üzerinden kara birliklerinin elinde bulunan mobil ekranlara aktarılabilecek.

Kaynak: SSB, Ajanslar, Kokpit, defenceandtechnology, TUSAŞ,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here