Türkiye’nin denizlerdeki mühendislik gücü olan STM, Malezya Kraliyet Donanması için inşa edilecek üç korvetin sac kesim törenini İstanbul’da gerçekleştirdi.

Türk savunma sanayiinin öncü şirketlerinden STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., uluslararası arenada Türkiye’yi başarıyla temsil etmeye devam ediyor. Malezya Kraliyet Donanması için LMS Batch-2 programı kapsamında inşa edilecek üç korvetin çalışmalarına başlayan STM, bu projede ana yüklenici rolünü üstlendi. Sac kesim töreni, İstanbul Denizcilik A.Ş. Tersanesi’nde düzenlendi.

Protokol ve Tören Katılımcıları

Törene, Malezya’nın Türkiye Büyükelçisi Sazali bin Mustafa Kamal, Malezya Kraliyet Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Datuk Zulhelmy bin Ithnain, Malezya Savunma Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mohd Bakhari bin Ismail ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz katıldı.

STM Genel Müdürü Güleryüz, törende yaptığı konuşmada, üç korvetin inşasına başlandığını ve 2027 yılında Malezya Donanması’na teslim edilmesinin planlandığını belirtti. “Bu korvetler, Malezya Donanması’nın çok çeşitli görevleri etkili bir şekilde yerine getirmesini sağlayacak. Proje kapsamında Türk savunma sanayimizin birçok milli sistemi kullanılacak,” dedi.

Türkiye-Malezya Savunma İş Birliği

10 Haziran’da Ankara’da düzenlenen bir törenle, Türkiye ve Malezya arasında Savunma Ürünleri Tedarikine İlişkin G2G Mutabakat Muhtırası imzalanmış ve Kıyı Görev Gemisi (LMS) Batch-2 Projesi Kabul Mektubu teslim edilmiştir. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki savunma iş birliğini güçlendiren önemli bir adım oldu.

LMS Batch-II Korvetlerinin Teknik Özellikleri

STM tarafından Malezya Kraliyet Donanması’nın gereksinimlerine göre tasarlanan ve özelleştirilen bu korvetler, Türkiye’de inşa edilecek. 99,56 metre boyunda ve 2500 ton deplasmana sahip olan gemiler, 26 knot maksimum hıza ulaşabilecek. Ayrıca, helikopter iniş platformu ve 111 kişilik personel kapasitesi bulunacak.

Bu modern savaş gemilerinde şu sistemler yer alacak:

  • ASELSAN tarafından geliştirilen 30 mm MUHAFIZ Stabilize Top Sistemi, CENK 3D Arama Radarı, ARES 2D Radar, Akrep Atış Kontrol Radarı ve diğer sensörler.
  • ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi.
  • HAVELSAN tarafından geliştirilen Savaş Yönetim Sistemi ve 76 mm Top Atış Kontrol Sistemi.

Proje süresince STM, tasarımdan inşaya, sistem entegrasyonundan lojistik destek faaliyetlerine kadar tüm aşamalardan sorumlu olacak.

https://twitter.com/STMDefence/status/1866405010898092390

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here