Hindistan hükümeti, Tejas Mk 2 programına onay vermesine rağmen, ABD’nin Hindistan’a motor teknolojisi transferini onaylamaması nedeniyle bütçeyi tam olarak aktarmadı.
Tejas Mk 2 program bütçesinde, ABD hükümetinin Hindistan’a motor teknolojisi transferini %100 onaylaması şartı bulunduğu bildirildi.
Hindistan Kabine Güvenlik Komitesi (CCS), projenin geliştirilmesi, uçuş testleri ve sertifikalandırması için 1 Eylül 2022’de resmen onay verdi. Yaklaşık 66,17 milyar INR (809,17 milyon ABD Doları) tutarındaki finansmanın yaptırıma tabi tutulduğu bildirildi. Hükümet kaynakları, ABD hükümeti F414-INS6 motorunun teknolojisini devretmeyi kabul etmesi halinde paranın serbest bırakılacağını belirtiyor.
Hindistan, Mk 2’ye güç sağlamak için 2010 yılında General Electric (GE) F414-INS6 motorunu seçmişti.
Tejas için geliştirilen ancak yeterli performansa ve teknolojik yetkinliğe bir türlü ulaşamayan Hindistan’ın milli turbofan motoru Kaveri’nin, Tejas Mk.2’de ve AMCA orta sınıf yeni nesil uçak projesinde de kullanılmayacağı açıklanmıştı.
Hindistan’ın yerli imkanlarla geliştirdiği Hafif Savaş Uçağı (LCA-N) Tejas-MK1 uçağı Hint donanmasının uçak gemisi INS Vikramaditya’ya başarılı bir iniş-kalkış gerçekleştirmişti.
Tejas Mk 2, Hindistan’ın milli savaş uçağı programı kapsamında geliştirilen bir avcı uçağıdır. HAL (Hindustan Aeronautics Limited) tarafından üretilmektedir. İlk olarak, HAL Tejas adı altında hizmete giren bu uçak, daha sonra Tejas Mk 2 olarak geliştirilmiştir.
Tejas Mk 2, Tejas’ın geliştirilmiş bir versiyonudur ve HAL tarafından tasarlanmıştır. Uçağın özellikleri arasında, daha güçlü bir motor, genişletilmiş gövde, yakın bağlantılı kanatlar, yeni sensörler ve dijital elektronik ekipmanlar yer almaktadır.
Tejas Mk 2, tek motorlu, kanard delta kanadı ve çok amaçlı bir savaş uçağıdır. Bu uçak, hava-yer saldırıları ve keşif görevleri için tasarlandı. Ayrıca, genişletilmiş gövdesi sayesinde daha fazla silah taşıyabiliyor ve daha uzun mesafeleri katedebiliyor.
Tejas Mk 2, Hindistan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan SEPECAT Jaguar, Dassault Mirage 2000 ve Mikoyan MiG-29’un yerini alacak şekilde tasarlandı.