Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk obüs ihracatı olarak Bangladeş’e teslim edilecek 105 milimetre havadan taşınabilir hafif çekili obüs BORAN’ın Karapınar Atış Alanı’nda yapılan “Sevkiyat Öncesi Test ve Muayene İşlemleri” başarıyla tamamlandı.
Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) X hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk obüs ihracatı olarak bir Asya ülkesine teslim edilecek olan #BORAN’ın, Karapınar Atış Alanı’nda yapılan “Sevkiyat Öncesi Test ve Muayene İşlemleri” başarıyla tamamlanmıştır.” ifadeleri yer aldı.
105 mm havadan taşınabilir obüs, BORAN, MKE tarafından tugay hedefi üzerinde baskı kurmak, TSK’nın iç güvenlik operasyonları, hava operasyonları ve komando tugaylarına destek vermek için tasarlanmıştır.
Boran, uzun menzilli mühimmatlarla 17 km’yi aşan menzile sahip olup, dakikada 6 atım yapabilen 105 mm 30 kalibre namluya sahiptir. 5 personel ile kullanılır ve 1 dakikadan az bir sürede pozisyon alır. Toplam ağırlığı 1745 kg olup (atış kontrol sistemi dahil), Sikorsky S-70 helikopterleri ve çeşitli hafif araçlarla taşınabilir. Boran, -3°, +70° yükseliş ve 8° sağ-sol yanca atışlarda çalışır.
-32°C ile +44°C sıcaklıklarda 8 saat kesintisiz olarak her türlü atış görevini yerine getirir. Atış Kontrol Sistemi, GPS ve panoramik dürbün gibi ekipmanlara sahiptir. Klasik mevzilenme prosedürlerinden bağımsız olarak mevzilenebilir.
Boran, ileri Atış Kontrol Sistemi ve yukarıda belirtilen teknik özellikleri sayesinde alternatiflerinin önüne geçmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetlerine BORAN obüslerinin ilk sevkiyatı 22 Aralık 2022’de gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) açıklamasında, “TSK’nın iç güvenlik ve hava operasyonlarına destek amacıyla tasarlanan ve geliştirilen 105 mm havadan taşınabilir hafif çekili obüs BORAN Kara Kuvvetlerimize teslim ediliyor.” ifadelerini kullanmıştı.