Rusya Kırım Yarımadasındaki eski Sovyet döneminden kalan askeri üsleri faal hale getirdiği, bölgeye yeni S-400 bataryası ve savaş uçağı takviyesi yaptığı belirtildi.
Defence One’ın özel haberine göre, özel bir firmanın uyduları kullanılarak elde edilen görüntülerde, Kırım yarımadasındaki eski sovyet üslerine 18 ay boyunca askeri yığınak yapıldığı görülüyor. Askeri uzmanlar ve gözlemciler ek askeri konuşlanmanın Moskova’ya Karadeniz üzerinde daha fazla kontrol imkanı verdiğini söylüyor.
Ocak 2018 ile Nisan 2019 arasında çekilen fotoğraflarda beş adet S-400 bataryası, dört adet S-300 Hava Savunma Sistemi ve savaş uçakları görülüyor. Rusya Kasım’da yaptığı açıklamada dördüncü S-400 bataryasını Kırım’a taşıyacaklarını açıklamıştı fakat uydu görüntülerinde 5’inci S-400 bataryası daha görünüyor.
Bu görüntülere göre S-400 bataryaları Kerç Boğazı, Feodosiya, Sivastopol, Yevpatoriya ve Dzankhoi yerleştiği görülüyor.
Rusya 1990 yılından bu yana Kırım’ı koruyan Deniz Piyade Tugayına Hava taburu daha ekleyerek toplam kuvvetini iki katına çıkardı. ABD istihbaratına göre Moskova yarımadadaki kuvvetlere dört yıl içinde 13 bin asker eklemeyi planladığı belirtildi.
Rusya’nın Kırım’da şimdilik 80 yakın uçak ve helikopteri bulunuyor. Bu hava unsurlarının menzili tüm Ukrayna’yı ve Karadeniz’in ötesini kapsıyor.
Rusya’nın Karadeniz filosuna son dönemlerde Kalibr Seyir Füzesi atabilen 10 yakın savaş gemisi eklediği bildirildi. Rusya deniz platformlarında kullanılan Kalibr-M seyir füzesinin 4 bin 500 kilometreden daha fazla menzile sahip yeni versiyonunu geliştiriyor. Kalibr füzesinin Türkiye ve Avrupa şehirlerine rahatlıkla vurabileceği belirtiliyor.
Rusya’nın Karadeniz Filosu’na bağlı Amiral Grigoroviç fırkateyni 2018 Ağustos’da Karadeniz’de Kalibr tipi füzeleri ilk kez ateşlemişti.
Rus Donanması bünyesinde yer alan Kalibr füzelerinin maksimum atış menzili yaklaşık 2.000 km’ye ulaşıyor.Rusya donaması, 2015 yılında Suriye’deki hedefeleri uzun menzilli bu füzeler ile vurmuştu.
Kalibr füzesi Karadenize kıyısı olan ülkeler için ciddi tehdit oluşturuyor. Su üstü veya sualtı hedefleri, ekonomik hedefler ve şehirler bu füzenin tehditi altında. Türkiye gibi ülkeler bu tehditi cevap verecek ciddi katmanlı hava savunma sistemleri hala sahip değil. Bu konuda çalışmalar devam ediyor fakat sonuç alınmış değil.
ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa-Afrika Komutanı Oramiral James Foggo, Atlantic Council forumunda 2018 Haziran’da yaptığı konuşmada Rus yapımı yeni Kalibr füzesinin Avrupa’nın herhangi bir başkentine ulaşabileceğini belirti.
Oramiral Foggo, “Şu anda 6 adet Kilo sınıfı denizaltı, Karadeniz bölgesinde faaliyette, bu denizaltılardan ikisi daha önce Akdeniz’deydi ve Kalibr füzelerini fırlatmıştı. Kalibr, karadaki hedefleri imha etmeyi amaçlayan etkileyici bir füze. Hazar Denizi dahil olmak üzere, bu denizlerden herhangi birinden fırlatılması durumunda Avrupa’nın herhangi bir başkentine ulaşabilir” diye konuşmuştu.
Ukraynalı yetkililer Rusya’nın Kırım sınıra yakın dört tesisi birleştirip nükleer silah geliştirdiğini iddia ediyor. ABD İstihbarat yetkilileri bu bilginin doğruluğu konusunda bilgi vermeyi red ediyor.
ABD yetkililer Rusya’nın Kırım’da silah yığınağı yapmasını savunma amaçlı olduğunu, Karadeniz Filosu’nun yenilenmesinide Suriye’deki savaşın sebep olduğunu söylüyor. Suriye’deki Rus varlığının çoğu Karadeniz’den karşılanıyor.
Kaynak: Defence One, Sputnik, Ajanslar,