Rusya, Pazar günü sabaha karşı Ukrayna’ya savaşın başlangıcından bu yana en büyük hava saldırısını düzenledi. Moskova’nın gönderdiği 800’den fazla insansız hava aracı (İHA) ve 13 füze, Kiev’de paniğe neden olurken başkentteki ana hükümet binasında yangın çıktı.
Ukrayna yetkililerine göre, bir Rus İHA’sı ayrıca bir konut binasına isabet etti. Bu saldırıda aralarında bir anne ve bebeğin de bulunduğu en az üç sivil hayatını kaybetti, 20’den fazla kişi yaralandı.
Saldırı sabahın erken saatlerinde Kiev halkını bomba sığınaklarına koşmaya zorladı. Şehir merkezinde yükselen dumanlar, saldırının şiddetini gözler önüne serdi. İtfaiye ekipleri, tarihi Bakanlar Kurulu binasında çıkan yangını söndürmek için saatlerce çalıştı.
Başbakan Yulia Svyrydenko, hasar gören binayı ziyaret ederek, “Yıkılanları yeniden inşa edeceğiz. Ancak kaybedilen hayatlar geri getirilemez. Rusya her gün halkımızı terörize etmeye devam ediyor,” dedi. Svyrydenko ayrıca uluslararası topluma, özellikle Rus petrol ve gaz endüstrisine yönelik yaptırımların artırılması çağrısında bulundu.
Zelensky’den Sert Mesaj: “Bu Bir Cinayet”
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, saldırı sonrası yaptığı açıklamada Rusya’yı savaşın uzatılması için kasıtlı olarak sivilleri hedef almakla suçladı.
Zelensky, “Gerçek diplomasi çoktan başlamış olabilirdi. Şimdi yapılan bu tür cinayetler savaşı uzatma girişimidir” dedi
Zelensky ayrıca Washington’a, Rusya’ya daha sert yaptırımlar uygulama çağrısını yineledi.
Washington ve Trump’tan Tepki
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray önünde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Evet, Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamaya hazırım,” dedi.
Baş ekonomi danışmanı Kevin Hassett ise CBS News’e yaptığı açıklamada, Rus saldırısını “çok hayal kırıcı” olarak nitelendirdi ve ek yaptırımların gündeme gelebileceğini söyledi.
Zelensky geçtiğimiz hafta Paris’te Avrupalı ve Amerikalı liderlerle güvenlik garantilerini görüşmüştü. Ancak Moskova’dan gelen teklifleri reddeden Kiev, Putin’in olası müzakere çağrılarını “kabul edilemez” olarak tanımlıyor.
Trump ise geçtiğimiz ay Alaska’da Putin ile bir araya geldikten sonra Zelensky ve Putin arasında yüz yüze görüşme ihtimalinden söz etmişti. Ancak Rusya’nın son saldırıları, Kremlin’in barış sürecine ciddi şekilde yanaşmadığını gösteriyor.
Ukrayna ordusu, Cumartesi akşamından bu yana fırlatılan 800’den fazla füze ve İHA’nın 751’ini düşürdüğünü açıkladı. Ancak yetkililer, bu yoğun saldırıların ülkenin hava savunma kapasitesini aşırı zorladığını vurguluyor.
Kiev yönetimi, Batılı müttefiklerinden daha fazla hava savunma sistemi ve silah desteği talep ediyor.