Rusya’nın Polonya hava sahasına düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısının ardından, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RNLAF) ait bir F-35A savaş uçağı, kanopi rayının altına drone kill marking (vurulan İHA işareti) ekledi.

Hollanda Hava Kuvvetleri 313.Filoya bağlı F-35A, 9-10 Eylül 2025 gecesi Polonya hava sahasına giren Rus İHA’larından birini düşürdü. Hollanda Savunma Bakanlığı, olayın ardından uçağın üzerinde işareti gösteren fotoğrafı resmi web sitesinde yayımladı.

Bakanlık açıklamasında, RNLAF F-35 müfrezesinin NATO Hava Polisliği (Air Policing) misyonu kapsamında 1 Eylül – 1 Aralık 2025 tarihleri arasında Polonya’da görev yapacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Hollanda F-35’lerinin Rus İHA’larına karşı ateş açtığı resmen doğrulandı.

Vuruş işareti, kanopi rayının altına Şahid tipi İHA’yı andıran bir siluet şeklinde işlendi. Tam olarak aynı olmasa da, şekil yerde ele geçirilen Geran-2 (Gerbera) İHA’larına benzerliğiyle dikkat çekti.

9-10 Eylül gecesi, Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı saldırısı sırasında en az sekiz Şahid tipi İHA Polonya hava sahasına girdi. Polonya Başbakanı Donald Tusk, toplamda 19 ihlal kaydedildiğini açıkladı.

İhlaller nedeniyle başkent Varşova’daki Chopin ve Modlin havaalanları ile Rzeszów-Jasionka ve Lublin havalimanları geçici süreyle kapatıldı. Bu merkezler, Ukrayna’ya askeri yardımların ulaştırılmasında kritik lojistik noktalar arasında bulunuyor.

Polonya F-16’ları ve Hollanda F-35’leri hızlı şekilde havalanarak İHA’lara müdahale etti. Şu anda Hollanda F-35’leri, NATO görevi kapsamında Polonya’nın Poznan Krzesiny Hava Üssü’nde konuşlu durumda.

Bu olay, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya başlattığı geniş çaplı işgalden bu yana NATO toprakları üzerinde Rus İHA’larının ilk kez düşürülmesi olarak tarihe geçti. Tusk, acil tehdit oluşturan İHA’ların savaş uçakları tarafından etkisiz hale getirildiğini ve can kaybı yaşanmadığını belirtti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here