Raytheon firması ile ABD Donanması arasında (ESSM) Blok-2 füzenin üretimi için 190 milyon dolar değerinde sözleşme imzalandı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülkenin ESSM Projesi’nde ortaklığı bulunuyor.

Düşük yoğunluklu üretim kapsamında imzalanan sözleşme ile (ESSM) Blok-2 füzeleri ilk üretim gereksinimlerini destekleyen malzeme ve yedek parça tedariki de sağlanacak.

Raytheon Stratejik ve Deniz Sistemleri Başkan Yardımcısı Dr. Mitch Stevison, ” ESSM, dünya çapında gemilerde görev yapan mürettebatın korunmasında kritik bir rol oynuyor. Uluslararası ortaklarımız bu füzeyi geliştirme taahhüdümüzü paylaşıyor..” dedi.

Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülkenin katıldığı Evolved Sea Sparrow Missile (Geliştirilmiş Deniz Zıpkını) ESSM projesi üretim kod adıyla RIM-162, savaş gemilerinin yüksek manevra kabiliyetine sahip ve sesten hızlı uçabilen anti-gemi füzelerine karşı öz savunmalarını yapabilmeleri için RIM-7 Sea Sparrow füzesi üzerine geliştirilmiş bir deniz savunma füzesidir.

ESSM Blok-2 füzesi, bir çok donanmada envanterde bulunan Sea Sparrow füzesine oranla daha geniş güçlü motorlara, güdüm sistemi ve aviyoniklere, dolayısıyla daha uzun menzil ve manevra yeteneğine sahiptir. Türkiye’nin de dahil olduğu birçok NATO ülkesi ve müttefikin içinde bulunan zengin bir konsorsiyum tarafından değişik versiyon ve lançer konfigürasyonlarında geliştirilmektedir. ESSM projesinde, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, Türkiye ve ABD yer almaktadır.

ESSM füzesi yaklaşık 50km maksimum menzile ve Mach 4+ maksimum hıza ve 39 kilogramlık harp başlığına sahiptir. (ESSM) Blok-2’nin mevcut füzeden farkı olan aktif arama radarı sayesinde fırlatıcı platformdan bağımsız olarak hedefini takip edebilmektedir.

Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii firmalarından ROKETSAN, mevcut programda muhtelif mekanik ve kompozit parçaları içeren iş paketinin üretim sorumlusu olarak görev yapıyor.

Türkiye (ESSM) Blok-2 füzelerini inşa halinde olan İstif Sınıfı Fırkateynlerde ve Türk Deniz Kuvvetleri’nde bulunan gemilerde de kullanılması planlanıyor.

Kaynak: Raytheon, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here