ABD ile Çin arasında ticaret savaşının tırmandığı dönemde, ABD’nin Tayvan’a 2 milyar dolar değerinde tank ve silah satması Çin’de tepkiye sebep oldu. Tayvan’da ise ABD’den bir çok askeri ekipman tedarik etsek de bu silahları kim kullanacak ? Çin işgaline karşı koyabilecek mi ? soruları gündemde.

Reuters Haber Ajansının silah satışı konusundaki müzakerelerle ilgili bilgi sahibi olan ve adını vermeyen dört kaynağa dayandırdığı haberinde, satış hakkında gayri resmi bildirimin ABD kongresine gönderildiği belirtildi.

Tayvan’a verilecek silah sistemleri şöyle: 108 adet General General Dynamics Corp M1A2 Abrams tankı, 129 milyon dolar değerinde 409 adet Javelin füzesi, 299 milyon dolar değerinde 1.240 adet TOW tanksavar füzesi, 223 milyon dolar değerinde 250 adet Stinger füzesini kapsıyor.

Tayvan uzun süredir M60 Patton tanklarınının da içinde bulunduğu ABD yapımı tank envanterini modernize etmek istiyordu.

Tayvan Savunma Bakanlığı, silah satışının normal prosedürün devam ettiğini, Tayvan’ın kendini savunması için ABD’nin Tayvan ordusunun savaş yeteneklerini arttırmaya yardımcı olduğunu açıkladı.

Çin Hükümeti planlanan silah satışını kınadığını açıkladı.Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, ” ABD’nin hareketleri konusunda ciddi olarak endişeliyiz, ABD’nin Tayvan’a silah satışlarına şiddetle karşıyız.. “ dedi. Tayvan Boğazı’ndaki ikili ilişkilere zarar vererek barış ve istikrarı tehlikeye attığını belirten sözcü, ABD’yi silah satışını durdurmaya çağırdı.

Çin ve Amerika arasındaki ilişkiler karşılıklı gümrük vergileriyle baş gösteren ve hala çözüme kavuşmamış olan ticaret savaşı dışında, Asya’da özellikle Güney Çin Denizi’nde taraflar arasında yaşanan güç gösterileriyle de gergin.

Çin son dönemde Trump yönetiminin Tayvan’ı Çin’den ayıran Tayvan Boğazı’nda ABD donanmasına ait gemilerin bulunması dahil olmak üzere Tayvan’a desteği arttırma çabasından rahatsız.

Geçtiğimiz aylarda Amerika ve Kanada ziyaret eden Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, ABD’den gelişmiş 66 adet F-16V savaş uçağı almak için resmi talepte bulunduklarını açıklamıştı.

Yeni F-16V savaş uçaklarının performans, lojistik ve bakımda yeri doldurulamaz avantajlara sahip olduğunu belirtten Tsai Ing-wen,” bölgesel tehditlere karşı ülkenin savunmasını arttırmak ve tehditlere cevap verebilmek için yeni silahlara ihtiyacımız var..” dedi.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen F-16 kokpitinde

Askeri uzmanlar Tayvan Hükümetinin Çin tehditine karşı ABD’den yüklü silah sistemleri aldıklarını belirtiyor. Kara Kuvvetleri 100 yakın M1-Abrams ana muharebe tankı almayı planlarken, Deniz Kuvvetleride yerel yapım korvetlerini Mark-41 Dikey Fırlatma Sisteminin (VLS) ile donatarak, Tien Kung varyantı yüzeyden havaya füzelerini kullanmayı planlıyor.

Tayvan Hükümeti tüm hayallerini ve arzularını ABD’den tedarik etsede bu uçakları kim uçaracak ? Gemileri kim sürecek ? Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre ordunun resmi mevcudu 215 bin kişi, pek çok uzman bu mevcudun Çin işgalinin ilk dalgasını püskürtmek için gereken değerin altında olduğunu söylüyor.Bu mevcutun düşük olmasının sebepleri olarak Tayvan Hükümetinin politikaları gösteriliyor.

Uzmanlar, Tayvan Hükümetinin bütçe kesintileri ile resmi mevcut sayısının 188 bine düştüğünü, sivil çalışanlar, savaşçı olmayan personel, izinler eklediğinde gerçek savaşan mevcudun 152 bin civarında olacağını söylüyor. Ayrıca askerler arasında ‘vatanseverlilik’ oranının ciddi oranda düştüğü belirtiliyor.

Kaynak: Reuters, Ajanslar, USNI News, VOA,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here