Almanya Deniz Kuvvetleri, 2001 yılında K130 konsorsiyumuna MEKO A tasarımına dayanan beş adet ‘K130’ korvet siparişi verdi. Korvetler Alman Donanmasında operasyonel gereksinimleri karşılamayan Tiger sınıfı ve Albatross sınıfı füze devriye botlarının yerini aldı. Donanma artan ihtiyaçlar karşısında ikinci grup 5 adet K130 korvet daha sipariş verdi.
K130 konsorsiyumu Hamburg merkezli Friedrich Lurssen Werft ile hyssenKrupp Marine Systems Blohm + Voss ve Emden’deki Nordseewerke’den oluşuyordu.
Blohm + Voss tarafından inşa edilen ilk korvet FGS Braunshweig (F260) inşası Nisan 2006’da başladı ve Nisan 2008’de Alman Donanmasına teslim edildi. Kalan dört korvet sırasıyla FGS Magdeburg (F261) 2008’de ; FGS Erfurt (F262) 2013’de; FGS Oldenburg (F263) 2013’de Alman donanmasında hizmete girdi.
Alman donanması bu siparişin ardından Donanma artan ihtiyaçlar kapsamında 5 adet yeni korvet inşatı için Lürssen Werft, ThyssenKrupp Marine Systems ve yeni kurulan Alman Deniz Yards Kiel’den oluşan ARGE K130 konsorsiyumu ile 2,4 milyar Avroluk ikinci bir sözleşme daha imzaladı.
İkinci grup K130 korvetlerin inşası, Almanya’nın Volgast şehrinde bulunan Lürssen Werft firmasının Peene tersanesinde 25 Nisan’da başladı. Korvetlere, Köln, Emden, Karlsruhe, Augsburg ve Lübeck isimleri verilecek. Korvetlerin 2022 yılında ilk deniz denemelerine başlaması ve 2025 yılında Donanma envanterine girmesi planlanıyor.
K130 Korvetleri çok uluslu kriz reaksiyon kuvveti operasyonlarında ve kıyı savaşını desteklemek için tasarlandı. Düşük rada izine sahip olan korvetler tam yükle 1.840 ton, uzunluğu 89 metre, genişliği 13 metre ve 26 Knot’un (48 km/h) üzerinde hız yapabiliyor. Korvetin menzili yaklaşık 15 knots (28 km/h) hızla 7400 km, destek almadan 21 gün görev yapabilmektedir. Gemide bulunan yüksek otomasyon teknolojisi sayesinde 50 kişilik personel tarafından çalıştırılmaktadır. Alman Donamasının ‘F125 Baden-Württemberg Fırkateyn tipinde kullanılan bazı önemli teknolojiler (Bilgisayar sistemleri, yazılım ve ağ teknolojisi ) K130 korvetlerinde kullanılmaktadır.
KOMUTA KONTROL
Korvetin silah ve komuta sistemi, Thales Netherlands SEWACO sensörü link 11 ve link 16 taktik haberleşmeleriyle ile kullanılmaktadır. Thales Nederland Mirador sisteminde bulunan elektro-optik imkanlarıyla geminin ateş kontrolü sağlanır. Mirador elektro-optik sensörleri, renkli kamera, kızılötesi kamera ve göze duyarlı lazerli uzaklık ölçeri içermektedir. Gemide dost düşman tanıma sistemi olarak MSSR 2000 (IFF) I tipi kullanılmaktadır. İkinci parti K130 Korvet siparişinde uygulanacak MSSR 2000 dost-düşman tanıma sistemi (IFF) en son IFF standartları ‘Mode S / Mode 5’ ile çalışabilecek kapasitede olacaktır. Bilindiği üzere NATO birilikleri ve müttefikleri IFF sistemlerini Mode 5 dönüştürme sürecindedir.
SİLAH SİSTEMLERİ
Alman Satın Alma Ofisi (BWB) K130 Korveti için yüzey füze sistemi olarak Saab Bofors Dynamics ve Diehl BGT Defence tarafından geliştirilen RBS 15 Mk3 füzesini seçmiştir. Füze hem su üstü hedeflerini hem kara hedeflerini at-unut özelliği ile gece-gündüz vurabilmektedir.
K130 Korveti dört adet RBS 15 Mk3 füzesi taşıması planlanmaktadır. Füze aktif Ku-band radar güdümünü kullanarak 200 km’den fazla menzile sahip. Füzenin yüksek ses altı hızı, Mach 0.9 ve 200 kg’lık bir savaş başlığı taşımaktadır. Saab firması RBS 15 Mk3 füzelerini 2019-2024 yılları aralığında teslimatı planlanmaktadır.
Korvet projesinin ilk planlamasında Alman Donanması füze sistemi olarak 60 km’lik (37 mil) menzili fiber optik güdümlü füze olan Polyphem füzesinin deniz versiyonunu seçmişti, fakat Polyphem programı 2003 yılında iptal edildi.
Geminin hava savunması, iki adet Raytheon’un 21 hücreli MK 49 füze fırlatıcıdan RIM-116 füzeleri ile sağlanmaktadır. Yaklaşık 9.5 km menzili içinde düşman uçaklarını ve gelen füzeleri imha etmektedir.
Korvetin ana silahı dakikada 120 mermi atma hızına sahip olan ‘Oto Melara 62 kalibreli 76 mm Süper Hızlı’ topudur. Ayrıca iki adet ‘Mauser MLG27′, hava, küçük deniz ve kara hedeflerine karşı uzaktan kumandalı, tam otomatik hafif silah sistemi bulunmaktadır. Korvet iki rafta 32 adet MK-12 deniz mayını taşımaktadır.
SENSÖRELER
K130 Korvetin ana sensörü C bandında çalışan TRS-3D hava ve yüzey arama radarıdır. TRS-3D, füzeler, hızlı botlar, insansız hava araçları ve dronlar gibi alçaktan uçan tehditleri erken tespit ederek, her türlü hava ve yüzey tehdidinin otomatik olarak algılanmasını ve izlenmesini sağlayan 3D çok modlu bir deniz radarıdır. Alman Donanması, K130 korvetlerinin inşa edilecek ikinci partisinde TRS-4D deniz radarı radarı siparişi vermiştir.
Güdümlü füze saldırılarına karşı korunmak için iki adet Rheinmetall Defence’in Çoklu Mühimmat Softkill (MASS) Sistemine sahiptir. MASS sistemi ultraviyole, elektro-optik, kızılötesi ve radar güdümlü silahlara karşı koruma için programlanabilir. Korvetin Elektronik Destek Önlemleri (ESM) sistemi, EADS SPS-N 5000 radar ile sağlanmaktadır. Sistem tehditleri yakalar, tespit eder, analiz eder, sınıflandırır ve tanımlar. Radar birden çok hedef izleme özelliğine de sahiptir.Ayrıca Raytheon’un Marine Pathfinder ST Mk2 navigasyon radarı ile donatılmıştır.
İkinici parti K130 korvetlerinde yeni nesil RIGEL radar Elektronik Destek Önlemleri (ESM) / Radar Elektronik Karşı Önlem sistemlerinin entegrasyonu için Indra firması ile Alman ATLAS firması ortak çalışacağı bildirilmişti.
Orta sınıf helikopterlerin iniş-kalkışına imkan veren K130 korvetlerinde, keşif ve ufukta hedefleme için dikey kalkış ve iniş yapabilen iki adet İnsansız Hava Aracı (VTAOL UAV) ile donatılabilir. Donanma 2005 yılında korvetlerde İHA kullanma kararı aldı, ancak 2008 yılında iki korvette Schiebel CAMCOPTE S-100 İHA’sı bir dizi denemeye tabi tutuldu ardından Alman Donanması, Braunschweig sınıfı korvetler için 6 adet İHA siparişi verdi.
Gemilerin tahrik sistemi iki adet MTU 20V 1163 TB 93 dizel motorla 14.8 MW (20122 HP) güç üretmektedir.
Alman basınında çıkan haberlerde, Almanya Federal Donanım, Teknoloji ve Hizmet İçi Destek Ofisi’nin (BAAINBw) yüksek enerjili lazer silah sistem (HELWS) entegrasyonu için teklif talebinde bulunabileceği gündeme geldi. İkinci parti K130 korvetlerde bu lazer sisteminin kullanabileceği belirtiliyor.
Korvetlerin devreye alınmasında bazı problemler sebebiyle gecikmeler olmuş, Alman Donanması korvetleri ancak 2014 yılından itibaren operasyonel hale getirmiştir. Bu problemlerin en önemlisi İsveç firması MAAG GmbH ürettiği dişililerde yaşanmıştır, ayrıca egzoz ve füze sistemlerinden kaynaklanan toksinler klima sistemini etkilemeside gecikmelere sebep olmuştur.
Kaynak: Navaltoday, Ajanslar,