Almanya Libya’ya yönelik Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu denetlemek üzere Avrupa Birliği‘ne (AB) bağlı ‘İrini’ misyonu kapsamında Libya açıklarına Fırkateyn gönderme kararı aldığı bildirildi.

Alman Frankfurter Rundschau gazetesinin haberinde, “Avrupa Birliği’nin İrini misyonuyla Libya’da yıllardır süren savaşı dindirmek istemesi iyi. Yalnız sadece Alman Deniz Kuvvetleri’nin Hamburg fırkateynini oraya gönderip, silah veya petrol kaçakçılığını önlemeye çalışması yeterli değil.” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’nin uluslararası toplum tarafından tanınan Trablus’taki hükümete; Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de Hafter birliklerine desteğinin Fransa, İtalya, Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri tarafıdan engellemeleri gerektiğini vurgulayan gazete, “ Bir sonuç sağlanması için de paralel olarak Avrupa Birliği ülkeleri siyasi çözüm için de çabalamaya devam etmeliler. Evet bu oldukça zor bir yol ama başarı şansı yüksek de bir yol.” ifadelerini kullandı.

Almanya’nın Libya açıklarına askeri güç gönderme kararı Kölner Stadt-Anzeiger gazetesindeki yorumda destekleniyor. Gazete, “Berlin’in Hamburg fırkateynini göndermesi, Merkel’in mevcut karmaşayı az da olsa azaltma çabası. Libya açıklarında bulunacak 251 asker de özünde mevcut durumda değişiklik sağlayamayacak. Ancak öyle de olsa Hamburg fırkateyninin orada olması mevcut atmosferi değiştirecek.” diye yazdı.

Kölner Stadt-Anzeiger gazetesi yorumuna şöyle devam etti: “Bu görevi Almanya, Libya çatışmasında taraf olan Fransa’dan daha iyi yerine getirebilir. Diğer yandan ufukta bir savaş gemisi görünmesinin sadece sembolik bir etkisi olacaktır. Tam da bu nedenle belki böylesi daha uygun olacak. Sembolik bir etkiyi örneğin Amerikan savaş gemisi Eisenhower de sağladı. Einsenhower, önceki günden beri Yunanistan’ın Girit adası ile Libya açıklarında. Akdeniz’de açık ve net bir duruma ihtiyaç var.”

Kaynak: DW, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here