ALTAY Ana Muharebe Tankının seri üretim anlaşması, 9 Kasım’da düzenlenen törenle Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile BMC arasında imzalandı.Anlaşma ile ilk etapta BMC, 250 adet ALTAY Ana Muhabere Tankı üretecek.
Düzenlene törene Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Silahlı Kuvvetleri, BMC, ASELSAN, ROKETSAN, MKE ile kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.
ALTAY Ana Muharebe Tankının seri üretimi için Savunma Sanayii İcra Komitesi, 29 Mart 2018 tarihinde BMC firması ile sözleşme görüşmelerine başlama ve anlaşma sağlanması halinde sözleşme imzalama yetkisini Savunma Sanayii Başkanlığı’na verdi. Görüşmelerin sonucunda ALTAY Seri Üretim Sözleşmesi ana yüklenici olarak BMC firması ile imzalandı. Projede ASELSAN, ROKETSAN ve MKE başta olmak üzere birçok savunma sanayi firması alt yüklenici olarak görev yapacak.
İlk ALTAY tankı, proje takvimi için gerekli şartların tamamlanması müteakip 18 ay sonra teslim edilecek.T1, T2 ve T3 olmak üzere üç ayrı konfigürasyonda üretilecek olan tankın T1 versiyonunda ASELSAN AKKOR Aktif Koruma Sistemine ve Roketsan üretimi ERA zırha sahip olacak. ALTAY-T2 versiyonu Geliştirilmiş Zırh Sistemi, Tecrit Edilmiş Gövde Mühimmat Konfigürasyonu, Lazer Güdümlü Tank Topu Atış Yeteneği, Mürettebat Eğitim Modu ve Mobil Gizleme Ağı – İz Yönetimi yeteneklerine sahip olacak. ALTAY’IN T3 modeli ise İsansız kule Sistemine sahip olacak.
Üretilecek olan 250 adet tankın 40 adeti T1, 210 adeti ise T2 konfigürasyonunda olacak. T3 konfigürasyonunda üretilecek tank sayısıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
ALTAY TANKINA ‘İNSANSIZ KULE’ GELİYOR
Altay Tankının seri üretimini kapsayan imza töreni sonrasında yayımlanan basın duyurusunda da Altay tankının kulesinin insansız hale getirileceği bilgisi yer alıyor. Kulenin insansızlaştırılması tank için önemli bir aşama anlamına geliyor. Halihazırda Altay tankında komutan, sürücü, nişancı ve doldurucu olmak üzere dört mürettebat yer alıyor. Doldurucu tank namlusuna hedefe uygun mühimmat ve sevk edici sabotun yüklenilmesinden sorumlu kişi olarak görev yapıyor. Kule insansız hale geldiğinde personel komutan, sürücü ve nişancı ile sınırlanıyor. Doldurucunun görevini kule otomatik sistemlerle yürütüyor. Bu durum tankın siluetinin küçülmesi, ağırlığının azalması anlamında olumlu sonuçlar doğuruyor. İnsansız tank kulesinin Avrupa’da en bilinen örneği Fransız Leclerc tankı iken Rus tanklarında bu neredeyse standart denilebilecek kadar çok tercih edilen bir sistem.
‘AKKOR AKTİF KORUMA SİSTEMİ’ İÇİN ASELSAN VE TÜBİTAK SEGA BERABER ÇALIŞIYOR
AKKOR Aktif Koruma Sistemi sahip olduğu yüksek teknoloji radar ile tanklara yöneltilen tanksavar füzelerini havada tespit ederek füzeleri çarpmadan önce uygun mesafede imha ediyor. AKKOR Aktif Koruma Sistemi ile tanklara tam koruma kalkanı sağlayacak olup aynı anda birden çok füze havada imha edilebiliyor.
Fırat Kalkanı harekatından hemen sonra ASELSAN ve TÜBİTAK SEGA beraber çalışarak AKKOR Aktif Koruma sistemini geliştirilmeye başladı. Sistem tank harekatına uygun olarak tankın üzerine yerleştirilen sabit ve ayrık modüller, kontrol paneli ve güç dağıtım biriminden oluşuyor. Radar tarafından tanka gelen mühimmat tespit ediliyor, tespit sonucu bir takip oluşturularak doğru kesişme noktası hesaplanarak modüller mühimmatı tahrip ediyor.
Kalifikasyon testleri NATO tarafından belirlenmiş AEP-62 test platformunda yapılıyor.Uzun-orta-kısa mesafelerden yapılan atış sonrasında platforma etkisi uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Çeşitli angajman senaryolarında gerçekleştirlen yüzlerce atış yapılmış durumda ve değişik mühimmatlar ile atışlar devam ediyor. Bu sistemleri geliştiren İsrail yaklaşık 2000 yakın atış testi yapmıştı.
PULAT’ın diğer Aktif koruma modeli olan AKKOR’un sözleşmesi 2015 yılında imzalandı. Çalışmalar devam ediyor, şu an alt sistemlerin testleri yapılıyor.Saha testleri 2019 yılında başlayacak. AKKOR Aktif Koruma sisteminin ALTAY tanklarında uygulanması planlanıyor.
Kaynak: Ajanslar, C4 Defence, MSB, SSB,