Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) ilk P-8 Poseidon (ZP801) Denizaltı Savunma Harbi (ASW) uçağını resmen teslim aldı. Uçak kuzeydoğu İskoçya’nın Moray kenti yakınlarındaki Lossiemouth üssünde görev yapacak.

ilk P-8 Poseidon (ZP801) operasyonel hale gelmesinin kısa sürdüğüne belirten Kraliyet Hava Kuvvetleri sözcüsü, uçağın Şubat ayından itibaren Atlantik Okyanusu üzerinde uzun eğitimlerin başlayacağını söyledi.

P-8 Poseidon deniz devriye uçakları RAF’ın Lossiemouth’taki üssünde bulunan CXX Filosunda (120.Filo) görev yapacak. CXX Filosu II.Dünya savaşı sonrası dağıtıldı, RAF tarafında 2018 yılında tekrar ayağa kaldırılan filo, 2019 yılından itibaren Boeing Poseidon denizaltı karşıtı savaş (ASW) uçakları ile donatılan ilk filo olacak.

P-8 Poseidon deniz devriye uçakları Boeing 737-800NG uçağı üzerine kurulu sistemler ile çalışmaktadır. İngiltere sanayi, uçakların bazı alt sistemlerini üretmektedir, (yardımcı yakıt depoları) Marhalls firması, (mürettebat koltukları) Martin Baker, (silah paylonları) GE firması ve (ön camlar) GKN Aerospace tarafından sağlanmaktadır.

Birleşik Krallık toplam 9 adet P-8 Poseidon Denizaltı Savunma Harbi uçağı almayı planlıyor. Savunma Komitesi ek 7 adet P-8 Poseidon alarak filonun 16 uçakla teşkil edilemesini istiyor.

RUSYA ATLANTİK’DE 10 DENİZALTIYLA DEV TATBİKAT YAPIYOR.

Son dönemde Rusya’nın Atlantik’de denizaltı faliyetleri giderek arttı. Bugünlerde Rusya, Kuzey Atlantik’te en büyük askeri tatbikatı başlattı. Tatbikata en az 10 denizaltı katılırken bunların 8’inin nükleer enerji ile çalıştığı ifade edildi.

Tatbikatı The Drive haber kaynağına referansla Ukrinform’un aktardığı haberde, “Şu an Kuzey Atlantik sularında Rusya, Soğuk Savaştan bu yana en büyük sualtı tatbikatını yürütüyor. Norveç istihbaratına göre tatbikata Rusya Deniz Kuvvetlerinin en az 10 sualtı gemisi iştirak ediyor, onlardan sekizi nükleer enerji ile çalışıyor” denildi.

Haberde bu tatbikatların, ABD ve NATO güçlerinin, Kuzey Atlantik’te açık denizde bulunan ve Grönland, İzlanda ve Birleşik Krallık arasındaki deniz suyu olan GIUK Geçidi üzerinden ilerlerken Rus teknelerini izleme yeteneğini test edebileceği belirtildi.

ABD ATLANTİK’DE RUS TEHDİTİNE KARŞI 2.FİLOYU TEKRAR FALİYETE GEÇİRDİ

Atlantik’deki Rus denizaltı tehditinin artması, Avrupa çevresinde Rus gemi ve uçakların agresif faliyetleri ve Rusya’nın politikaları sebebiyle 2011 yılında kapatılan İkinci Filo, Mayıs 2018’de dönemin Savunma Bakanı James Mattis tarafından yeniden faliyete geçirilmişti.

Bir yıl önce yeniden faal hale geçen ‘İkinci Filo’(C2F) operasyonel faliyete (IOC) ulaştığı açıklandı. Filo Avrupa’da gerçekleştirilen ‘BALTOPS 2019’ tatbikatına katılarak ilk operasyonel faliyetine başlamıştı.

Kaynak: Uk defence journal, Deniz haber, Ajanlar, RAF,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here