İngiltere, Umman, Çin, Malezya, Avustralya ve Singapur, Boeing 737 Max tipi uçakların ülkeye giriş çıkışını geçici olarak yasakladı. Karar, Etiyopya Havayolları’na ait Max 8 modeli bir yolcu uçağının düşmesi ve uçaktaki 157 kişinin ölümünü izliyor. THY yapılan açıklamada, “Türk Hava Yolları filosunda bulunan 12 adet Boeing 737 MAX tipi yolcu uçağının ticari operasyonları, 13 Mart tarihi itibarıyla ikinci bir karara kadar durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur ”ifadesi yer aldı.
Etiyopya’daki, aynı modeldeki iki uçağın beş aydan kısa bir süre içinde düştüğü ikinci kazaydı.
İngiltere Sivil Havacılık Kurumu, Boeing 737 Max 8 uçaklarının hava sahasında uçuşunu, ülkedeki havalimanlarına iniş ve kalkışını yasakladı.
Ülkeye tüm uçuşlarını 737 Max tipi uçak ile yapan Norveç Havayolları da, bu uçaklarla yapılacak uçuşları durdurduğunu açıkladı.
Umman Sivil Havacılık Kamu Kurumu da Salı günü bir açıklama yaparak, aksi karar alınana kadar 737 Max tipi uçakların ülke hava sahasında uçuşunun geçici olarak yasaklandığını duyurdu.
Singapur’daki Changi Havaalanı dünyanın en yoğun yedinci havaalanı ve şu an seferlerin iptal edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor.
Bazı havayolu şirketleri ve sivil havacılık kurumları, kazanın ardından Max 8 modeliyle uçuşları askıya aldı.
Singapur, Boeing 737 Max tipi uçakları tamamen yasaklayan ilk ülke oldu. Bu ülkeyi Avustralya, Malezya ve diğer ülkeler izledi.
CAAS’ın açıklamasında, 6 Boeing 737 Max 8 uçağı olan SilkAir’in ve China Southern Havayolları, Garuda Indonesia, Shandong Havayolları, Tayland Lion Air’in etkileneceği belirtildi.
ABD Sivil Havacılık Kurumu ise, havayolu şirketlerine Boeing 737 Max 8 modelinin uçuşa elverişli olduğunu bildirdi.
THY’DE BOEİNG MAX 8’LERİ YERE İNDİRDİ
Türk Hava Yolları, saat 18.15’te aldığı karar ile havadaki tüm Boeing 737MAX uçaklarını İstanbul Atatürk Havalimanı’na çağırdı. Uçuşlar ticari olarak durduruldu.
Bu kararın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de aldığı karar ile Boeing 737MAX operasyonunu durdurdu. Uçaklar için Türk Hava Sahası da kapatıldı.
THY yaptığı açıklamda, “Türk Hava Yolları filosunda bulunan 12 adet Boeing 737 MAX tipi yolcu uçağının ticari operasyonları, 13 Mart tarihi itibarıyla ikinci bir karara kadar durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri yer aldı.
AB HAVA SAHASINI BOEİNG 737 MAX 8’E KAPATTI
Boeing 737 MAX 8 tipi uçağın son beş ayda iki kere düşmesi üzerine bu modelin kullanımını durduran ülkelerin sayısı artıyor. Etiyopya’daki kaza sonrası Boeing 737 MAX 8 tipi uçakların kullanımını durduran ülkelere Avrupa Birliği ülkeleri de katıldı.
Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) AB hava sahasında bu tip uçaklara uçuş yasağı getirdi.
AB açıklaması öncesinde Almanya Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer ntv kanalına yaptığı açıklamada Alman hava sahasının Boeing 737 MAX tipi uçaklara kapatıldığını söyledi. Scheuer “Güvenlik hiç kuşkusuz önde geliyor. Tüm şüpheler ortadan kalkana kadar, Alman hava sahasını Boeing 737 MAX için derhal kapatılmasını istedim” dedi.
AB kararı öncesinde Almanya’nın yanı sıra Fransa, Birleşik Krallık, İrlanda, Hollanda’daki yetkili sivil havacılık kurumları da Boeing 737 MAX 8 tipi uçaklara hava sahasını kapattıklarını duyurmuştu.
BOEİNG’TEN AÇIKLAMA
ABD havacılık şirketi Boeing’den yapılan açıklamada, şirketin bazı ülkelerin aldığı hava sahalarını Boeing 737-8 MAX modeline kapatma kararını anlayışla karşıladığı ancak ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) kurallarına göre ek bir işlem yapması gerekmediğinden, şirketin müşterileri ve operatörlerine güncellenmiş teknik rehberlik hizmeti verilmeyeceğini duyurdu
Boeing’in açıklamasında, ” Düzenleyici kurumların ve müşterilerin iç pazarlarını korumak için bazı kararlar almak zorunda olduklarını anlayışla karşılıyoruz.Kendi filolarını güvenli bir şekilde taşımak veya hizmet verebilmek için ihtiyaç duydukları desteği sağlamak adına tüm düzenleyici kurumlar ve müşterilerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.Federal Havacılık İdaresi kurallarına göre şu anda başka bir işlem yapma zorunluluğu olmaması sebebiyle güncellenmiş bir teknik rehberlik hizmeti verilmeyecek” denildi.
Pazar günü, Etiyopya Havayolları’na ait, Addis Ababa-Nairobi seferini yapan uçak, kalkıştan 6 dakika sonra düşmüş ve uçaktaki 157 yolcu ve mürettebat ölmüştü.
Ekim 2018’de de Lion Air’e ait aynı model uçağın düşmesi sonucu 189 kişi hayatını kaybetmişti.
Boeing 737 Max modeli
Boeing 737 Max ailesi, şirketin başarılı 737 modelinin son versiyonu. Grupta Max 7, 8, 9 ve 10 modelleri var.
Ocak ayının sonu itibariyle Boeing aldığı 5011 modelinin 350’sini teslim etti.
Az sayıda Max 9 modeli de uçuş yapıyor, ancak Max 7 ve Max 10 modellerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde kullanıma sunulması planlanıyor.
Pazar günü düşen Etiyopya Havayolları uçağı, şirketin verdiği 30 uçaklık siparişte teslim edilen altı uçaktan biriydi.
Geçen Ekim ayında Endonezya’da Lion Air uçağının düşmesinin ardından yapılan soruşturmada, pilotların uçağın kanatların yeterli kaldırma kuvvetini sağlayamayacak kadar hızının azalması veya kanatlardaki hava akımının bozulması durumunda ortaya çıkan “Stall” durumunu engellemek için konulan yeni özellikle başa çıkmakta zorlandıkları sonucuna varılmıştı.
Pazar günkü kazaya bu sistemin neden olup olmadığı bilinmiyor. Havacılık uzmanları, başka teknik sorunlar ya da insan hatası ihtimalinin gözardı edilemeyeceğini söylüyor.
Kaynak: BBC Türkçe, Ajanslar,