Çin’in Chang’e-6 aracı, Pazar sabahı Ay’ın karanlık yüzüne başarıyla inerek ülkenin Ay’a astronot gönderme hedefinde önemli bir adım attı.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, Chang’e-6 sondasının Güney Kutbu-Aitken Havzası’na indiğini ve burada Ay yüzeyinden örnekler toplamaya başlayacağını duyurdu. Bu, Çin’in bugüne kadarki en karmaşık robotik Ay çalışması ve Ay’ın uzak tarafından Dünya’ya ilk kez numune getirmeyi hedefliyor.

Çin, Ay’ın karanlık tarafına ilk olarak 2019 yılında Chang’e-4 sondasıyla inmişti. Chang’e-6, ikinci kez Ay’ın karanlık yüzeyine ulaşarak bu başarıyı pekiştirdi. Görevin 53 gün sürmesi bekleniyor. Araç, bir matkap ve mekanik bir kol kullanarak yaklaşık 4 milyar yıl önce oluşmuş bir krater olan havzadan 2 kilogram ay tozu ve kaya toplaması hedefleniyor.

Xinhua’nın haberine göre, sonda Ay’ın uzak tarafında iki gün geçirecek ve Ay toprağı örnekleri toplamak için 14 saat harcayacak. İniş aracı, topladığı örnekleri bir yükseliş aracına robotik kollar ile yerleştirecek. Yükseliş aracı daha sonra Ay yörüngesine dönerek numuneleri bir yeniden giriş kapsülüne aktaracak. Yeniden giriş kapsülü ve yörünge aracı, Dünya’ya dönerek, bu ayın sonunda Çin’in İç Moğolistan bölgesindeki Siziwang Banner İniş Sahası’na inecek.

Ay’ın karanlık tarafı normal iletişim menzilinin dışında olduğundan, Chang’e-6, Mart ayında Ay yörüngesine fırlatılan Queqiao-2 uydusuyla iletişim kuracak.

Birçok ülke, Ay kaynaklarına erişmek için Ay programlarını genişletiyor. Geçtiğimiz yıl Hindistan Ay’a ilk kez bir uzay aracı indirirken, Rusya’nın Luna 25 sondası başarısız oldu. Ocak ayında Japonya, Ay’a uzay aracı indiren beşinci ülke oldu, ancak Moon Sniper iniş aracı sorunlar yaşadı. Teksas merkezli özel firma Intuitive Machines tarafından tasarlanan ve NASA tarafından finanse edilen IM-1 ise güney kutbuna yakın bir yere iniş yaptı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here