İspanya basında çıkan haberlerde, Fas Hükümeti’nin yakında Avrupa merkezli MBDA firmasından kara tabanlı hava savunma füzesi sistemi MBDA VL MICA’yı teslim alacağı bildirildi.Fas’ın elinde Çin yapımı Sky Dragon 50 ve yeni teslim aldığı FD-2000B Hava Savunma Füze Sistemi bulunuyor.

Larazon gazetesinin haberine göre, Fas hükümeti yeni bir kara tabanlı hava savunma sisteminin satın alınması için Fransız BNP Paribas ile bir ihracat kredisi anlaşması imzaladı. Kredi anlaşması, 11 Mayıs 2021’de 346.20.2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile resmi olarak onaylandı. Yaklaşık 192,1 milyon EUR (210,6 milyon ABD Doları) değerindeki kredi, MBDA’nın Fransız yan kuruluşu ile Fas Ulusal Savunma Bakanlığı arasındaki ticari bir sözleşmeyi desteklemek için kullanılacak.

MBDA VL MICA, Fas tarafından tedarik edilen Çin yapımı hava savunma sistemi Sky Dragon 50’yi tamamlayacak.Sky Dragon 50 orta menzilli yarı aktif radar güdümlü (SARH) karadan havaya füze (SAM) sisteminin ihracat versiyonudur.

Hava platformları, kara birimleri ve gemiler tarafından kullanılan MBDA VL MICA füzeleri, tüm hava koşullarında ateşle ve unut sistemi ile kısa ve orta menzilli bir füzedir. VL MICA’nın katalok verilerinde 20 km’lik bir menzili sahip olmasına rağmen, bu menzil aerodinamik sebeplerden dolayı önemli ölçüde düşer. 0’dan 7 km’ye kadar MICA 50g manevra kabiliyetine sahiptir, ancak 12 km’de enerji kaybı olduğu için bu 30g’a düşer.

MICA kısa menzilde karadan havaya füze olarak da kullanılabilir. Kamyona monte edilmiş bir kutu fırlatıcıdan ateşlenen kara tabanlı bir versiyon olan VL MICA ve gemiye monte bir dikey fırlatma sisteminden ateşlenen deniz versiyonu olan VL MICA-M’de mevcuttur. Kara tabanlı konfigürasyonunda VL MICA sistemi, bir taktik harekat merkezi, Sagem SIGMA 30 radarı ve üzerinde üç veya altı füze bulunan dört fırlatıcıdan oluşuyor.

Fas, Çin Halk Cumhuriyetinden 2017 yılında sipariş ettiği FD-2000B Hava Savunma Füze Sistemi’nin ilk bataryalarını geçen ay teslim almıştı.

Fas’ın Batı Sahra bölgesinde düzenlediği operasyonlarda, bölgede bulunan Smara gibi üslerde konuşlanan İsrail ve Türk yapımı insansız hava araçları kullanıyor. Hatta Rabat ile Kudüs arasında yapılan anlaşmalarda Fas topraklarında silah fabrikalarının kurulacağı bile duyurulmuştu.

FAS İLE CEZAYİR ARASINDA GERİLİM ARTIYOR

Son dönemde Fas’ın Cezayir ile yaşadığı gerilimin ardından Savunma harcamalarını ciddi oranda arttırdı. ABD ve İsrail’in önemli desteğiyle yeni askeri mühimmatı envanterine katmaya çalışıyor. Polisario Cephesi’nin Fas ile Moritanya arasındaki Kerkerat Sınır Kapısı’nı geçişlere kapatmasının ardından yeniden gündeme gelen “Batı Sahra Sorunu”, 1975’ten bu yana çözülmeyi bekliyor.Fas hükümeti geçen yıldan bu yana Polisario Cephesi’nin Batı Sahra bölgesindeki Kerkerat Sınır Kapısı’nda “tehlikeli kışkırtmalarına” karşı operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

İspanya sömürgesine karşı 1970’te başlayan ayaklanmalar, 3 yıl sonra Mustafa Seyyid önderliğinde Polisario Cephesi’nin kurulması ile yeni bir sürece evrildi.Sömürgecileri bölgeden çıkarmak için başlayan isyan, Polisario Cephesi’nin bağımsızlık talebi ve silahlı mücadelesiyle devam etti.

Batı Sahra halkını temsil ettiğini öne süren Polisario Cephesi, bölgenin bağımsızlığı için ilk fırsatı Uluslararası Adalet Divanı’nda elde etti. 1975 yılında toplanan Uluslararası Adalet Divanı, Batı Sahra halkının “kendi kaderini tayin etme hakkı” olduğunu ilan etti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here