İsrail, 55 yıl aradan sonra ilk kez Fransız sularında düzenlenen ortak deniz tatbikatına iki füze korveti INS Eilat ve INS Kidon ile katıldı.
İsrail ilk kez Avrupada büyük ölçekli tatbikata katılmış oldu.
Tatbikata, Fransız La Fayette fırkateyni ile İsrail fırkateynlerinin katıldığı bir çok senaryo denendi, Helikopter eğitimi, deniz hedeflerine atış, füze saldırılarına karşı savunma, kurtarma ve yaralı tahliyesi eğitimleri yapıldı.
İsrail Ordusu,(IDF) tatbikata katılımın yıllık eğitim programı kapsamında yabancı ordularla ilişkileri geliştirmek amacıyla yapıldığını açıkladı.
İsrail donanması Eğitim ve Doktrin Bölümünün Başkanı Ronen Hajaj, ” Tatbikatın iki müttefikin ortak bir dil kurmasına yardım etti.Bir daha ki sefere İsrail gemileri ile Fransız gemisiyle buluştuğunda birbirlerine daha açık olacaklar…”ifadelerini kullandı.
“Fransa, bölgedeki güçlü bir denizci ortağı olarak İsrail’i görüyor” diyen Hajaj, Fransız donanmasıyla ilişkilerin Orta Doğu’daki ortak çıkarlar nedeniyle son yıllarda artmakta olduğunu söyledi.
Fransız sularındaki tarihi tatbikatta, İsrail Donanması komutanı Amiral Eli Sharvit ile Fransız Donanma Komutanı Amiral Christophe Parzuk bir görüşme gerçekleştiridi.
Eli Sharvit, “ İsrail’in sularının güvenliğini güçlendirmek için Batı filolarıyla işbirliği yapmamız şarttır. Yeni ve önemli bilgileri iki tarafta öğreniyor. Fransız Donanması ile yapılan ortak tatbikat, Deniz Kuvvetlerimizin uluslararası işbirliğini güçlendirilmesinde bir kilometre taşı oluşturuyor.. ”şeklinde konuştu.
FRANSIZ DENİZ GÖREV GRUBU İSRAİL HAYFA LİMANINDA
Fransız deniz görev grubu beş aylık Asya Pasifik (Jeanne D’Arc) görevi için 8 Temmuz’da İsrail’in Hayfa limanına geldi. Görev grubunda Fransız Dixmude (L9015) Amfibi ve helikopter gemisi ve Surcouf fırkateyni bulunuyor.
Fransız gemileri İsrail Donanması ve Hava Kuvvetleri ile ortak faaliyetlerde bulunuyor.
Fransız gemileri daha sonra rotasını Mısır’a çevirecek. Kızıl Deniz’de Mısır donanması ile ortak tatbikat gerçekleştirecek. Tatbikatta, deniz tehditleri, terörizmle mücadele, hayati hedefleri koruma, gündüz ve gece navigasyon kullanımı, kıymetli kargoların korunması eğitimleri gerçekleştirilecek.
Geçen Mart ayında Mısır ve Fransa, Kızıldenizde “Kleopatra 2018” deniz tatbikatı yapmıştı.
FRANSA, KIBRIS RUM YÖNETİMİ İLE ASKERİ İŞBİRİLİĞİ ANLAŞMASINI GENİŞLETTİ
Doğu Akdeniz’i tek yanlı olarak parselleyen ve doğalgaz sondajlarına hız veren Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye ve KKTC’nin olası müdahalesini engellemek amacıyla Fransa’yla 11 yıl önce imzaladığı askeri işbirliği anlaşmasının kapsamını genişletti.
Suriye’de ‘terörle mücadele’ adı altında asker bulunduran Fransa, yeni anlaşmayla Güney Kıbrıs’taki hava ve deniz üslerini daimi kullanma hakkı kazanırken, Rumların istediği sondaj ve deniz trafiğinin güvenliğini de üstlendi. Kıbrıs’ta İngiltere’nin garantör olarak hava ve deniz olmak üzere iki daimi üssü bulunuyor ve Suriye operasyonlarında aktif olarak kullanıyor.
Rum lider Nikos Anastasiadis, Fransa’ya askeri üslerini açan anlaşmayı sessiz sedasız bir şekilde 11 yıl önce mülteci krizlerine karşı Kıbrıs’taki üslerin kullanılmasını öngören işbirliği anlaşmasını genişleterek gerçekleştirdi. 2006’da İsrail-Lübnan çatışmaları sırasında çok sayıda Fransız vatandaşı, Fransız ordusunun yardımıyla Beyrut’tan tahliye edilmişti. Orijinal anlaşmanın imzalandığı 2007’de Suriye iç savaşı başlamamış ve Rumlar doğu Akdeniz’de tek yanlı sondajlar yapmıyordu.
Kaynak: JPOST, Ajanslar, Hürriyet,