Güney Kore Savunma Tedarik Program Yönetimi, (Defense Acquisiton Program Administration; (DAPA) 5.nesil savaş uçaklarında kullanılacak olan aktif elektronik taramalı dizi (AESA) radar sisteminin geliştirilmesinde önemli ilerleme kaydettiklerini açıkladı. Geçen yıl DAPA, Güney Kore’nin KF-X savaş uçağının radar sisteminin geliştirilmesi için İsrail’den bazı teknolojik destek alacağını duyurmuştu.
DAPA’nın 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Güney Kore’nin 5. nesil taktik savaş uçağı projesinin (KF-X) radar programının iki yıllık ön tasarım aşamasını tamamladığı belirtildi. Tasarımın incelemesinden sonra Mayıs 2019’da radar sisteminin son tasarımının ortaya çıkacağı açıklandı.
(AESA) radar sisteminin tasarım incelemesinin ardından 2020 yılının ortalarında pilot prototipinin üretilmesi planlanıyor. KF-X uçakalarının 2022’de ilk üretilecek prototipine bu radarların kurulması hedefleniyor.
AESA geliştirme programı, DAPA’nın yan kuruluşu olan Savunma Geliştirme Ajansı (ADD) ile Hanwha Systems tarafından yönetiliyor. DAPA, 2016 yılının ortasında bu kuruluşlar ile 336.000 KRW (334 milyon ABD Doları) değerinde sözleşme imzalamıştı.
Kore Hava Kuvvetleri’nin (RoKAF’ın) F-4E Phantom ve F-5E Tiger II uçaklarının yerini alacak olan KF-X savaş uçakları, yaklaşık 250 adet üretilmesi planlanıyor.KF-Xsavaş uçağının, F-16 Fighting Falcon platformlarını yerini alabilecek versiyonunu üretmek için çalışmaların başlandığı belirtiliyor.Ayrıca Güney Kore Savunma Tedarik Program Yönetimi, (DAPA)’nin birkaç yüz KF-X savaş uçağını ihraç etmeyi düşünüyor.
RADARIN GELİŞTİRİLMESİNDE İSRAİL FİRMASINDAN TEKNOLİK DESTEK ALINDI
Geçen yıl DAPA, Güney Kore’nin KF-X savaş uçağının radar sisteminin geliştirilmesi için İsrail’den bazı teknolojik destek alacağını duyurmuştu.
İsrail’in ELTA Sistemleri ile radarın havadan test edilmesi konusunda bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre, ELTA radarın operasyonel testi için teknoloji desteği sağlayacak.
Savunma Geliştirme Ajansı (ADD) radarın geliştirilmesi için yerli firma Hanwha Systems ile beraber çalışacaklarını, eğer radar sistemi geliştirmede başarısız olması durumunda dışarıdan yardım isteyebileceklerini açıklamıştı.
Kaynak: Yonhap, Aviation analysis, Jane’s 360, DAPA,