Bağımsız kamu harcamaları gözlemcisi Ulusal Denetim Ofisi (The National Audit Office-NOA) tarafından yayınlanan raporda, İngiltere Kraliyet Donanmasının iki uçak gemisini teslim almasına rağmen ‘uçak gemisi görev gücü’ kurulmasında bazı engellerin olduğu belirtildi.
Raporda engel olarak uçak gemisi görev gücü destek gemi inşa programında gecikmelerin yaşanması, Crowsnest havadan erken uyarı radarı geliştirilmesindeki problemler ve mali fonlardaki sorunlar gösterildi.
Ayrıca raporda Savunma Bakanlığı’nın uçak gemisinin gelecekte işletilme ve geliştirilme maliyeti hakkında net bir görüş ortaya koyamadığı belirtildi.
NOA, Lockheed Martin liderliğinde geliştirilen MERLİN helikopterlerine Crowsnest radarları kurma programında 18 ay gecikme yaşandığını, bu durumun uçak gemisinin görevlendirmesini etkileyeceğini kaydetti.
CROWSNEST Havadan Gözetleme ve Kontrol (ASaC) programı kapsamında Lockheed Martin ile Kraliyet Donanması arasında 2017 yılında 269 milyon sternlik sözleşme imzalamıştı.
CROWSNEST radarı potansiyel tehditlerin erken tespitini sağlayarak tüm filo için hayati gözetim sağlar. Radar uzun menzilli hava deniz ve kara hedeflerine tespit ve takip özelliğine sahip.
Karaliyet donanması envanterinde bulunan MERLİN MK2 helikopterlerine uygulanacak radar sistemi, başta HMS Queen Elizabeth ve HMS Galler Prensi uçak gemileri olmak üzere Kraliyet Donanma gemilerine hizmet verecek.
İngiltere hükümeti iki gemi için 5.7 milyar dolar harcama yaptı. İlk uçak gemisi HMS Queen Elizabeth, CSG21 olarak bilinen ilk operasyonel görevlendirme öncesi F-35B savaş uçakları ile kapsamlı deniz testleri yapıyor. Kraliyet Donanması gelecek yıl Hint-Pasifik bölgesinde ‘Uçak Gemi Görev Gücü’ kurmak istiyor.İkinci uçak gemi HMS Galler Prensi’nin deniz testleri ise devam ediyor.
Kaynak: ukdefencejournal, Defence News, Ajanslar,