Pazar gecesi Gazze’de altı rehinenin daha ölü bulunmasının ardından sokaklara dökülen öfkeli İsrailliler, “Şimdi! Şimdi!” sloganları atarak Başbakan Binyamin Netanyahu’dan Hamas’la ateşkes sağlayarak kalan esirleri de evlerine getirmesini talep etti.
İsrail’in en büyük işçi sendikası olan Histadrut da, savaşı başlatan 7 Ekim Hamas saldırısından bu yana ilk kez Pazartesi günü için genel grev çağrısı yaparak hükümete baskı yaptı. Grev, bankacılık, sağlık hizmetleri ve ülkenin ana havalimanı da dahil olmak üzere ekonominin önemli sektörlerini kapatmayı veya aksatmayı hedefliyor.
On binlerce İsraillinin protesto gösterilerine katılması bekleniyor. Birçok kişi, Netanyahu’yu yaklaşık 11 aydır süren savaşta ateşkes sağlayamadığı için suçluyor. Müzakereler aylardır sürüncemede. İsrail ordusu, kalan onlarca rehineyi kurtarmanın zorluğunu kabul etti ve geniş çaplı bir geri dönüş için tek yolun bir anlaşma olduğunu belirtti.
Ordu, cesetlerin Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde, geçen hafta bir başka rehinenin sağ olarak kurtarıldığı yerden yaklaşık bir kilometre (yarım mil) uzaklıktaki bir tünelden çıkarıldığını açıkladı.
Askeri sözcü Yarbay Nadav Shoshani, İsrail güçlerinin cesetleri yerin birkaç düzine metre altında “devam eden çatışma” sırasında bulduğunu, ancak tünelde herhangi bir çatışma yaşanmadığını söyledi. Hamas’ın öldürdüğüne dair hiçbir şüphe olmadığını iddia etti.
Hamas, savaşın sona ermesi, İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi ve aralarında üst düzey militanların da bulunduğu çok sayıda Filistinli tutuklunun serbest bırakılması karşılığında rehineleri serbest bırakmayı teklif etti.
Hamas’ın üst düzey yetkililerinden İzzet El-Rişk, İsrail’in Temmuz ayında Hamas’ın kabul ettiğini söylediği ABD destekli ateşkes önerisini kabul etmesi halinde rehinelerin hala hayatta olacağını belirtti.
Eleştirmenler, Netanyahu’yu kişisel çıkarlarını rehinelerin çıkarlarından üstün tutmakla suçluyor. Savaşın sona ermesi muhtemelen hükümetinin 7 Ekim saldırılarındaki başarısızlıklarının soruşturulmasına, hükümetin düşmesine ve erken seçimlere yol açacak.
İsrail Kanal 12’nin haberine göre, Netanyahu Perşembe günü güvenlik kabinesi toplantısında Savunma Bakanı Yoav Gallant ile tartıştı. Gallant, Netanyahu’yu Gazze-Mısır sınırı boyunca uzanan stratejik koridorun kontrolünü rehinelerin hayatından üstün tutmakla suçladı.
Gallant, Pazar günü yaptığı açıklamada, “İsrail devleti adına ailelerini kalbime yakın tutuyor ve af diliyorum” dedi.
Rehine ailelerinden oluşan bir forum, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için “ülkenin tamamen durdurulmasını” talep etti. Yapılan açıklamada, “Gecikmeler, sabotajlar ve bahaneler olmasaydı, bu sabah ölümlerini öğrendiğimiz kişiler muhtemelen hala hayatta olacaklardı” denildi.
Kitlesel bir öfke patlaması bile Netanyahu’yu ya da onun aşırı sağcı hükümetini hemen tehdit etmeyecektir. Parlamentoda hala çoğunluğu elinde tutuyor. Ancak daha önce de kamuoyu baskısına boyun eğmişti. Kitlesel protestolar, geçen yıl savunma bakanının görevden alınmasını iptal etmesine yol açmış ve geçen yılki bir genel grev, tartışmalı yargı revizyonunun ertelenmesine yardımcı olmuştu.