Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi (KORKUT)‘un altı adedinin Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edileceği açıklandı. KORKUT sisteminin seri üretim faaliyetleri 2016 yılından bu yana devam ediyordu. İlk örnekler 2016 yılında K.K.K.lığına teslim edilmişti.

Makina ve Kimya Kurumu (MKEK) Genel Müdür Ahmet Taşkın, 35 mm Parçacıklı Mühimmat kullanabilen namlulu sistemi MKEK’in ürettiğini ancak başka firmaların ön plana çıktığı belirterek, “altı adet Korkut haftaya TSK’ya teslim edilecek” ifadelerini kullandı.

KORKUT Sistemi, hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirilmiş bir hava savunma sistemidir.

ASELSAN ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında 29 Aralık 2017 tarihinde imzalanan “35 mm Hava Savunma Sistemi Modernizasyonu ve Parçacıklı Mühimmat Tedariki” Sözleşmesi kapsamındaki faaliyetler 15 Ocak 2018 tarihinde yapılan imza töreni ile başlatıldı.

2015 Yılında havadan karaya füzelere karşı etkinliğini kanıtlayan ve “Füze Avcısı”unvanını kazanan hava savunma top sistemlerinin bu sözleşme ile seri üretimi yapılacak. Sözleşme kapsamında üretilecek olan sistemler K.K.K.lığı ve Hv.K.K.lığına teslim edilecek.

ASELSAN tarafından geliştirilen ve ilk örnekleri 2016 yılında K.K.K.lığına teslim edilen 35 mm Çekili Hava Savunma Takımı’nın ve 35 mm Parçacıklı Mühimmat’ın (ATOM) seri üretim faaliyetleri yürütülecek.  Bunlarla beraber söz konusu sistemlerin üst seviye komuta kontrol unsurları olarak K.K.K.lığı için Batarya Komuta Kontrol Merkezi (BKKM) ve Hv.K.K.lığı için Batarya Komuta Kontrol Harekat Merkezi (BKKHM) geliştirilecek ve seri üretimleri yapılacak.

Geliştirme çalışmalarına 2010 yılında başlanan sistemler, 01 Aralık 2015’te hızlı hedef uçak kullanılarak gerçekleştirilen atışlı testlerde Parçacıklı Mühimmat ile birlikte havadan karaya füzelere karşı etkinliklerini ispatlamış ve “Füze Avcısı”unvanını hak etmişti.

Haziran 2016’da K.K.K.lığı envanterine giren sistemler 20 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen “Ateş Serbest 2017” tatbikatında hedef uçakları tam isabet ile vurarak göz doldurmuştu.

ASELSAN’ın geliştirdiği ve 2016 yılından bu yana K.K.K.lığı tarafından kullanılmakta olan KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi’nin de geçen sene başlatılan seri üretim çalışmaları başarıyla devam ediyor. 

Paletli bir araç üzerinde yüksek manevra kabiliyetine sahip olan KORKUT Sistemi; askeri birliklerin ve kritik tesislerin hava savunmasını sabit ve hareketli olarak yapabiliyor. KORKUT, Parçacıklı Mühimmat “ATOM” ile birlikte hava tehditlerine göz açtırmıyor.

KORKUT HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİN ÖZELLİKLERİ

KORKUT Sistemi, 3 Silah Sistemi Aracı (SSA) ve 1 Komuta Kontrol Aracı’ndan (KKA) oluşan takımlar halinde görev yapacaktır. KORKUT-SSA, yine ASELSANtarafından geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmatı atma kabiliyetine sahiptir. Parçacıklı Mühimmat; 35 mm hava savunma toplarının görevlerini havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçları gibi güncel hava hedeflerine karşı etkin olarak icra edebilmelerine imkan sağlamaktadır.

KORKUT Hava Savunma Sistemi, hareket halinde atış yeteneğine sahip stabilize silah kulesi mevcuttur. Atış Kontrol Radarı ve E/O algılayıcıları barındıran Entegre Takip Platformu ile hassas hedef takib edebilen KORKUT35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemi ile yüksek ateş gücüne (1100 atım / dakika) sahiptir.

İki farklı tipte mühimmatın aynı anda yüklenmesine ve tercih edilen mühimmatın istenen anda seçilerek atılmasına olanak tanıyan Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması sahip olan KORKUT, Parçacıklı Mühimmat kullanımı ile hava savunma görevinin sabit/ döner kanat uçaklara, havadan yere füzelere, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı etkili olabiliyor.

Komuta Kontrol Aracı, (KKA) Zırhlı Mekanize Birlikler ile müşterek görev icrası yapabiliyor. KKA 3 adet KORKUT Silah Sistemi Aracı’nın komuta edebiliyor. Üç boyutlu arama radarı sayesinde hedefeleri tespit ve takip imkanına sahip.

Kaynak: ASELSAN, MKEK, Ajanlar

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here