Türkiye’nin kendi imkanları ile ürettiği ‘Atmaca’ Anti-Gemi füzesinin seri üretim sözleşmesi SSB ile Roketsan arasında imzalandı. Atmaca füzesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uzun yıllardır kullanımda olan ‘Harpoon’ füzelerinin yerini alacak.
Savunma Sanayi Başkanı Demir’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yıllardır yurtdışından temin ettiğimiz gemi savar füze sistemini artık kendimiz üretiyoruz. Yerli ATMACA füzemizin seri üretim sözleşmesini imzaladık. Milli gemilerimiz, milli gemi savar füzemiz ile vuracak.” İfadelerini kullandı.
Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki savaşa gemilerinde uzun yıllardan beri Boeing firmasının Harpoon Anti-Gemi füzeleri kullanılmaktadır. Harpoon, sabit kanatlı hava araçları, gemi veya denizaltı platformlarından atılabilir saldırı füzesidir. Hedefi ise fırkateyn, hücumbot gibi su üstü unsurlardır.
Atmaca Projesi, Deniz Kuvvetleri’nin MİLGEM platformlarında konuşlandırılacak gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacına yönelik başlatıldı. TCG İstanbul (F-515) I sınıfı fırkateyn ile birlikte 2021 yılında envantere alınması planlanıyor.
Harpoon füzelerinin yerine alacak olan Atamaca füzesinin ilk resmi adımı 2009 yılında yapılan anlaşam ile başladı.Yerli füze Atmaca için çalışma yapacak firma olarak Roketsan, Aselsan ve ArMerKom (Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi) seçildi.Projenin başlaması ile Aselsan füzenin RF arayıcı başlığı üzerinde çalışırken, ArMerKom ise atış kontrol sistemleri ile operatör sistemleri üzerinde çalışıyor.
Yapılacak füzelerin motorları ithal olması kararlaştırıldı.Fransa’nın Exocet füzelerinde kullanılan TR-40 motorlarının modifikasyona uğramış modeli Atamaca füzelerine entegre edildi. Atamaca füzelerinin Harpoon Blok-II sistemi özelliklerine sahip olması, hatta geliştirilecek yeni teknolojiler ile daha üstün özelliklere sahip olması planlandı.Normalde 340 km. menzile ulaşabilecek şekilde geliştiren TR-40 modeli motorların uluslararası anlaşmalar sebebiyle 200 + km olan modeli ihraç edilmiştir. Bu sebeple motoru ithal edilen Atmaca füzesinin şimdilik menzilinin 200+ (250) km olduğu açıklanmıştır.Uzmanlar Atmaca füzesinin bu menzille kalmayıp, yapılan çalışmalar ile 300 ve 500 km menzile ulaşabileceğini belirtmektedir.
Şu anda TR-40 motorlarını kullanan Atmaca füzesi, seri üretime geçtiğinde yerli motor olan KTJ 3200 Turbojet motorunu kullanacağı açıklanmıştı. KTJ 3200 motoru Kale 3500 motorunun modifikasyona uğramış halidir.
Atmaca füzesinin ağırlığı 800 kg, harp başlığı 200 kg sınıfında üretilirken, RF arayıcı başlık, GPS/INS, radar altimetre, çift yönlü kripto veri bağı ile ileri seviye güdüm bulunmaktadır.
Sinop’ta yapılan atış testlerinde füzenin çok başarılı sonuçlar aldığı belirtilmişti.Seri üretime geçildiğinde füzenin 3 versiyonda olması planlanmıştı.Birinci versiyon gemiden-gemiye, ikinci versiyon gemiden karaya ve son versiyon karadan ateşlenen modeli olacaktı. Şu an ilk aşamada birinci versiyonun seri üretimi yapılacak. İkinci ve üçüncü versiyonlar için proje çalışmaları devam etmektedir.
Kaynak: Ajanslar, SavunmaSanayiST, Aselsan, Roketsan,