ABD’nin yardımıyla İsrail’e atılan balistik füzelerin yaklaşık %1’i gerçekten hedefe ulaşıyor. Öte yandan, Ukrayna’nın yetersiz hava savunma sistemi, İran yapımı füzeler dahil her üç füzenin birini durdurabiliyor.

Salı günü Pentagon brifinginde, bir muhabir ABD’nin neden THAAD adlı en gelişmiş hava savunma sistemini Rusya’nın füze saldırılarına karşı NATO’ya ya da Ukrayna’ya göndermediğini sordu. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, Ukrayna’nın bu sisteme ihtiyaç duymadığını belirtti.

İsrail ve Ukrayna Farklı: ‘Elma ile Armut’

Singh, İsrail ve Ukrayna’ya verilen desteklerin farklı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Farklı kabiliyetler, farklı savaşlar, farklı bölgeler… İran’ın tekrar saldırması durumunda İsrail’in THAAD’a ihtiyacı var, ancak Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları için bu gerekli değil. Burada biraz elma ile armutları karıştırıyoruz.”

THAAD Bataryası İsrail’e Konuşlandırıldı

Pentagon, hafta sonu İran’ın füze saldırılarına karşı savunmayı güçlendirmek amacıyla İsrail’e THAAD bataryası konuşlandırıldığını açıkladı. Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu adımın İran’ın 13 Nisan ve 1 Ekim tarihlerindeki füze saldırılarına yanıt olduğunu ifade etti.

İsrail’in resmi rakamlarına göre, 1 Ekim’de İran tarafından İsrail’e yaklaşık 120 balistik füze fırlatıldı. İsrail hava savunma sistemleri, ABD ve müttefik ülkelerin desteğiyle bu füzelerin %99’unu imha etti. Aynı şekilde, 13 Nisan’da İran’ın yaptığı füze saldırıları da neredeyse tamamen engellendi.

Ukrayna Hava Savunmasında Durum Daha Kötü

Ukrayna’da ise durum oldukça farklı. Kremlin, Nisan ile Ekim ayları arasında Ukrayna’ya 956 füze fırlattı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, bu füzelerin 402’sini düşürdüğünü iddia etti. Ancak son iki buçuk ayda Ukrayna’nın füze imha yüzdesi %30’a düştü.

Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın saldırılarına karşı ABD’den daha fazla hava savunma desteği beklerken, Pentagon’un İsrail’e THAAD gönderme kararının ABD’nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu belirtti.

ABD’nin İsrail’e Desteği ve Nükleer Risk

POLITICO, ABD’nin İsrail’e füze savunma sistemleri gönderme kararının nükleer bir savaşı tetikleme riski taşımadığını, ancak aynı şeyin Rusya için geçerli olmadığını bildirdi. Haziran 2023’te, Rusya’nın Belarus’a nükleer silah konuşlandırmasının ardından, ABD Başkanı Joe Biden da Rusya’nın nükleer silah kullanma tehdidini “gerçek” olarak nitelendirmişti.

Rusya’nın Nükleer Savaş Doktrini

Eylül 2024’te Kremlin, nükleer savaş doktrinini güncelledi. Rusya’nın ilk saldırıda nükleer silah kullanabileceği durumların kapsamı genişletildi. Putin, ulusal güvenlik doktrininin özellikle nükleer silah taşıma kapasitesine sahip modern silahlara karşı koymayı hedeflediğini belirtti.

ABD’nin Ukrayna’ya Desteği Sınırlı Kalacak

Pentagon sözcüsü Singh, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin sürdüğünü ancak THAAD sisteminin Ukrayna’ya gönderilmeyeceğini ifade etti. ABD, dünya genelindeki çıkarlarını dengelemek zorunda olduklarını vurguladı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here