Rusya Savunma Bakanlığı, altıncı BUYAN-M Sınıfı korvet Vyshny Volochyok‘u hizmete alındığını açıkladı. Geminin Çin’den alınan yüksek hızlı dizel motor ile ilgili bazı sorunlardan dolayı gecikmeli envantere girdiği belirtiliyor.

Proje 21630 (Buyan) gemilerinin yükseltilmiş varyantı olan BUYAN-M, 2010 yılında imzalanan bir sözleşme kapsamında Zelenodolsk Tersanesi‘nde inşa edilidi.Korvet, yaklaşık bin ton deplasmana sahip.

BUYAN sınıfı ilk korvet Şubat 2005’te St. Petersburg’daki Almaz Tersanesi’nde inşaasına başlandı. İlk korvet ‘Grad Sviyazhsk’ Ocak 2006’da Rus Deniz Kuvvetlerine teslim edildi. Bu güne kadar Rus savunma bakanlığı 11 adet BUYAN sınıfı korvet  siparişi verdi.Bu korvetlerin 6 tanesi teslim edildi. Geri kalan 5 adet gemiminin inşaası ( Proje 21631) Zelenodolsk Tersanesi‘nde devam diyor.

BUYAN sınıfı korvetlerin isimleri ise şöyle:  “Grad Sviyazhsk”, “Uglich”, “Velikiy Ustyug”, “Zelenyy Doll” ve “Serpukhov”. Altıncı gemi Vyshny Volochyok bu ay sonu hizmete girecek. Şu anda Tataristan merkezli  Zelenodolsk Tersanesi‘nde “Orekhovo, Zuevo, “İnguşetya, Grayvoron ve Grad olmak üzere beş geminin inşaatı devam ediyor.

Rus savunma bakanlığı, Altı adet BUYAN-M sınıfı korvetin Hazar Flotillası’nda görev yapacağını açıkladı.

BUYAN Sınıfı korvetler Rusya’nın deniz ekonomik bölgesi boyunca deniz devriye misyonlarını yürütüyor. Gemi, sığ sularda ve nehir ağızlarında da görev yapabiliyor.  Bu korvetler istendiğinde Volga-Don kanallarından geçerek Karadeniz’e de çıkabiliyor.

BUYAN Sınıfı korvet, Zelenodolsk Tersanesinde tasarlanmış bir nehir ve deniz tipi gemisidir. Radar izi düşük bir tasarıma sahip olan BUYAN Sınıfı korvetler, esnek açık mimarisi ile gelecekteki gereksinimlere göre değişikliklere izin verebiliyor.

 

Gemi 62 metre uzunluğunda, 9,6 m genişliğinde ve iki metrelik bir tasarıma sahip.

Korvet, Kalibr (SS-N-27) anti-gemi füzeleri, Kalibr NK-kruz füzesi ve bu füzeleri ateşleyen sekiz yuvalı  3R14UKSK dikey atış sistemi, bir adet A-190 100mm top ve yakın nokta savunması için iki adet AK-306 30mm toplar, Gemi ayrıca 14.5mm ve 7.62mm’lik makineli tüfek ve Igla-1M hava savunması ile silahlandırılmıştır.

Korvetlerde, Igla veya Igla-S hava savunma füzelerini ateşleyen dört yuvalı 3M47 Gibka deniz füze fırlatıcı bulunmaktadır.

Gemilerin elektronik sistemleri ise şöyledir:  Pozitiv-M hava / yüzey arama radarı, MR-231 navigasyon radarı ve 5P-10 Laska gemi kaynaklı radar silah ateşleme kontrol sistemleri mevcuttur. Ayrıca korvetin kıç tarafına monte edilmiş iki adet PK-10 gemi kaynaklı elektronik harp sistemi bulunuyor. PK-10, gemilerin kendi kendini savunma kabiliyetini arttırmak için kendisine gelen gemi füzelerini aldatmak için tasarlanmış yakın menzilli bir decoy dağıtım sistemidir.

On gün süren görevde kalabilen BUYAN Sınıfı korvetler, tahrik sistemi maksimum 28Kt hız yapabiliyor, Bin 500 deniz mili menzile sahiptir.

‘AMBARGO SEBEBİYLE, ALMAN MOTORLARI YERİNE ÇİN MOTORLARI ALINDI’ 

BUYAN Sınıfı korvetleri, azaltılmış gürültü ve titreşime sahip olan motorlara sahiptir.Her motor 2.000 devirde maksimum 3,970kW güç çıkışı sağlar.

Sınıfın altıncı gemisi  Vyshny Volochyok korveti Çin’den alınan yüksek hızlı dizel motor CHD622V20 ile ilgili bazı sorunlardan dolayı gecikmeli envantere girecek.

Rus yetkililer, “mühendisler ve deniz uzmanları, Çin ile yakın işbirliği içinde sorunları ortadan kaldırıyorlar. En yakın gelecekte iki aşamalı turboşarj sisteminin kusurları giderecekler.” açıklaması yapmıştı.

Rus donanmasına yapılan beş gemide, Alman motorları MTU 16V4000M90 kullanılmıştı. Fakat Avrupanın Rusya’ya yaptırımları sebebiyle motorların verilmesi durduruldu. Donanma komutanlığı gemilerin geri kalanı için Çin yapımı 3.970 kW, 20 silindirli CHD622V20 dizel motorlarla donatmaya karar verdi.

‘FÜZELER, HAZAR DENİZ FİLOSONDA BULUNAN BUYAN-M SINIFI KORVETLERDEN ATILDI’

Rusya donaması, 2015 yılında Suriye’deki hedefeleri uzun menzilli füze ile vurmuştu. Füzelerin Hazar filotillasında bulunan BUYAN-M sınıfı korvetlerden atıldığı açıklandı.

Dört savaş gemisinden IŞİD hedeflerine 26 füze fırlatıldı. Bin 500 kilometrelik yolu geçen füzeler 11 ayrı hedefi imha etmişti.

Füzeler, İran ve Irak hava sahasını kullanarak, sivillere herhangi bir tehlike oluşturmadan ıssız alanlardan uçtu.

Füze saldırılarına Hazar filotillasından Gepard sınıfı fırkateyn Dagestan ve Buyan-M sınıfı korvetler, Grad Sviyazhsk, Uglich ve Veliky Ustyug katıldı.

 

 

Kaynak: naval-technology, Sputnik, Ajanslar,

 

1021672653 (1)

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here