Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu‘nun inşa sürecini gösteren hızlandırılmış görüntüleri sosyal medya hesabında yayınlandı.
Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde TCG Anadolu’nun inşa faaliyetleri planlanan çerçevede devam ediyor. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, ” Başkanlığımızın çalışmalarıyla gemimizi 1 yıl erken teslim edeceğiz.” açıklamasını yapmıştı.Geminin bu yıl suya indirilmesi ve 2022 yılında Deniz Kuvvetlerine kabulünün gerçekleşmesi bekleniyor.
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu‘nun ilk saç kesim tören 30 Nisan 2106 tarihinde Sedef tersanesinde gerçekleştirildi. TCG Anadolu’nun hizmete girmesi ile birlikte TSK, güç aktarımı, stratejik intikal ve hareket kabiliyetlere sahip olacak.Bu sayede, Türk Silahlı Kuvvetleri, anavatandan uzak coğrafyalarda, insani yardım harekâtından muharip olmayanların tahliyesine, arzu edilen bir bölgede kara harekâtı icra edilebilmesinden başka ülkelerin üslerine bağımlı olmadan hava harekâtı yapabilme imkânına kadar uzanan geniş bir yelpazede önemli yetenekler kazanmış olacaktır.
LHD Projesi, içinde taşıyacağı LCM (Mekanize Çıkarma Aracı), ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı), LCVP (Zırhlı Personel Taşıma Aracı), rehberleme maksatlı komutan vasıtası ve RHIB (Sert karinalı şişme bot) tedariklerini de kapsamaktadır.
LHD, helikopterler ile birlikte tank ve zırhlı personel araçları da dâhil olmak üzere muhtelif amfibi araç ile bir Amfibi Deniz Piyade Taburunu taşıma ve dünya üzerindeki istenen hedefe yönlendirme kabiliyetine sahip olacaktır.Ayrıca üzerine konuşlandırılacak taarruz uçakları ile hem hava savunma harbi hem de amfibi harekâta yakın hava desteği yeteneği de kazanılacaktır.
Gemi tam yüklü deplasmanda 27,439 ton ağırlığında, 231 metre boyunda olacak. TCG Anadolu, ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir/hastaneye sahip olacak. Geminin en önmeli özelliklerinden biride Afetlerde, deprem gibi felaketlerde, insani yardım operasyonlarında hastane gemisine dönüşüyor olabilmesi.
TCG Anadolu güvertesine dikey iniş ve kalkış yapabilen taktik uçak ve helikopterler konuşlandırılabilecek. Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan deniz tipi helikopter Sea hawk S-70, yeni envantere giren Chinook CH-47 nakliye ve özel operasyon helikopterleri, Taaruz ve keşif helikopteri ATAK T-129 gemide görev yapabilecek.
Ayrıca Türk Deniz kuvvetleri TCG ANADOLU ve ikizi TCG Trakya’nın inşaat programına dikine iniş kalkış yapabilen F-35B uçağının alınmasını talep etti.Bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığına yazı gönderen Deniz Kuvvetleri, 32 adet kısa mesafe havalanan, dikine iniş ve kalkış yapabilen F-35B uçağını tedarik etmek istediklerini belirtti.
Kaynak: SSB, Ajanslar,