Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Suriye’de istenmeyen olayların yaşanmaması amacıyla çatışmasızlık mekanizması kurulması yönünde çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda, dün Azerbaycan’da ilk teknik görüşme gerçekleştirildi.
MSB kaynakları, haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kaynaklar, Suriye’deki gelişmeler ve İsrail’in Suriye’ye ait askeri hedeflere yönelik saldırılarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı.
“Türkiye olarak, Suriye’de yeni kurulan hükümetin talepleri doğrultusunda savunma kapasitelerinin geliştirilmesine ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadeleye destek sağlıyoruz. Bu kapsamda, eğitim amaçlı üs kurulmasına yönelik değerlendirmeler devam etmektedir. Amacımız, Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak, istikrar ve güvenliği sağlamak ve terör tehdidinden arındırılmasına katkı sunmaktır.
Türkiye, bu hedeflere ulaşmak için gerekli iradeye, kapasiteye ve vizyona sahiptir. Tüm faaliyetler, iki ülke arasında sağlanan mutabakat çerçevesinde, uluslararası hukuka uygun şekilde ve üçüncü taraflara yönelik olmaksızın yürütülmektedir.”
“Türk Silahlı Kuvvetleri gittiği her bölgede barış ve istikrarı tesis etmektedir. Türkiye, kendisine tehdit oluşturmayan hiçbir ülke için tehdit değildir. Buna karşın İsrail, çatışmacı dış politikasıyla Türkiye’yi haksız ithamlarla hedef almakta ve uluslararası kamuoyunda yapay bir gerilim algısı yaratmaya çalışmaktadır. Bu tür provokatif açıklamalarla, İsrail’in kendi hukuk dışı eylemlerini perdelemeye çalışması kabul edilemez ve sürdürülebilir değildir.”
Suriye’de Türkiye-İsrail Çatışmasızlık Mekanizması
Bakanlık kaynakları, Türkiye ile İsrail arasında Suriye’de çatışmasızlık mekanizması kurulmasına yönelik iddialar hakkında şu açıklamayı yaptı.
“Suriye’de istenmeyen olayların yaşanmaması amacıyla çatışmasızlık mekanizması kurulması yönünde çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda, dün Azerbaycan’da ilk teknik görüşme gerçekleştirilmiştir. Süreç, ilerleyen dönemde de devam edecektir.”
SDG’nin Halep ve Tişrin Barajı’ndan Çekilmesi
Terör örgütü SDG’nin Halep ve Tişrin Barajı’ndan çekildiğine yönelik iddialar üzerine MSB kaynakları şu değerlendirmede bulundu. Açıklamada, “Daha önce belirttiğimiz gibi, terör örgütü SDG’nin Suriye Hükümeti ile yaptığı anlaşmanın sahadaki etkileri dikkatle izlenmektedir. Bu bağlamda, SDG’nin Halep ve Tişrin Barajı’ndan çekilmesi ve söz konusu bölgelerin Suriye Hükümeti’ne devri titizlikle takip edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.