Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, düzenlediği basın toplantısında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirli sayıda T-70 Genel Maksat Helikopteri, BAZNA mühimmatlı mini dron, 35 milimetrelik modernize çekili top ve ateş idare cihazının muayene ve kabul işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.
Sikorsky Aircraft firmasının S-70i modelinden geliştirilen ve T-70 olarak adlandırılan Genel Maksat Helikopteri, Sikorsky, ASELSAN, TEI ve Alp Havacılık iş birliğiyle Türkiye’de üretiliyor. Helikopter, önümüzdeki 10 yıl boyunca 6 farklı kullanıcıya hizmet verecek şekilde üretilecek. Seri üretime 2021 yılında başlanan T-70 helikopterlerinden toplamda 109 adet üretilmesi hedefleniyor.
BAZNA Mühimmatlı Mini Dron ise Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine yeni katılan yerli ve milli bir insansız hava aracı olarak dikkat çekiyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tedarik edilen bu dronun muayene ve kabul işlemleri tamamlandı. Keşif ve saldırı görevlerinde etkin bir şekilde kullanılmak üzere tasarlanan BAZNA, mühimmat taşıma kapasitesine sahip olmasının yanı sıra sinyal kesicilere ve suya karşı dayanıklı yapısıyla öne çıkıyor.
Dönmezoğlu Bilişim tarafından geliştirilen BAZNA, 2024 itibarıyla NATO envanterine girdi. Sinyal kesici cihazların bulunduğu bölgelerde dahi etkin şekilde çalışabilen dron, termal kamerasıyla gece görüşü sağlıyor ve sulak alanlarda yüksek manevra kabiliyeti sunuyor. Ayrıca, gizli ve kritik hedeflere yönelik kamikaze saldırılar gerçekleştirebilme kapasitesine sahip.
İnsansız hava araçlarının (İHA) modern savaş alanındaki rolü giderek artıyor. Ukrayna-Rusya savaşında ve İsrail’deki çatışmalarda kullanılan benzer dronlar, günümüz askeri operasyonlarında İHA’ların vazgeçilmez bir unsur haline geldiğini gösteriyor. Ticari dronlardan askeri amaçlarla yararlanılması, özellikle Ukrayna’da, ilkel kamera dronlarının el bombası atmak için kullanıldığı ilk örneklerden bu yana hızla gelişim göstermiştir. Bugün mini dronlar, taktik gözetleme ve keşif yapmaktan düşman hareketlerini izlemeye, hatta doğrudan saldırılar gerçekleştirmeye kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.
İHA’lar, insan kayıplarını en aza indirirken modern savaş alanının dinamiklerini kökten değiştirmiştir. Artık yalnızca keşif ve gözetleme için değil, aynı zamanda etkili bir saldırı silahı olarak da görev yapmaktadır. Özellikle saldırı yetenekleri, savaş uçaklarıyla rekabet edebilecek düzeye ulaşmıştır.