TCG Anadolu’dan Havalanan TB3, MAM-L ile Hedefi Nokta Atışıyla Vurdu

0
72

Bayraktar TB3’ün PT-3 ve PT-4 prototipleri, MAM-L mühimmatlarıyla donatılmış şekilde TCG Anadolu’dan eş zamanlı (salvo) kalkış gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen test kapsamında, TB3 hedefi başarıyla vurdu. Atış, ASELSAN’ın yerli üretimi ASELFLIR-500 ve CATS elektro-optik sistemleriyle desteklendi.

TB3, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilen ilk SİHA olarak, MAM-L mühimmatlarıyla deniz hedefini tam isabetle vurdu. Bu atış, TB3’ün daha önce 19 Kasım 2024’te gerçekleştirdiği başarılı iniş-kalkış testinden sonra, deniz platformlarından etkin taarruz yapabildiğini ortaya koydu.
Test, Ege ve Akdeniz’de düzenlenen DENİZKURDU Tatbikatı kapsamında gerçekleştirildi ve TCG Anadolu’nun operasyonel gücünü önemli ölçüde artıran bir gelişme olarak değerlendirildi.

Bayraktar TB3, bugüne kadar toplamda 700 saatin üzerinde test uçuşu gerçekleştirdi. 20 Aralık 2023’te yapılan uzun uçuş testinde, yere inmeden 32 saat boyunca havada kaldı ve 5.700 km mesafe katetti.

26 Mart 2024 tarihinde, ASELSAN tarafından geliştirilen milli elektro-optik sistem ASELFLIR-500, Bayraktar TB3 ile ilk kez entegre şekilde uçtu. Bu sistem, dünya genelindeki muadillerine göre en yüksek performansa sahip keşif, gözetleme ve hedefleme sistemlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Testlerde kullanılan MAM-L mühimmatı, Roketsan tarafından geliştirilen ve 40’tan fazla ülkeye ihraç edilen bir akıllı mühimmat olarak dikkat çekiyor. TB3 ayrıca daha önce MAM-T ve İHA-122 süpersonik füze ile gerçekleştirdiği atış testlerinde de başarı sağlamıştı. Bu da SİHA’nın çok yönlü mühimmat taşıma kabiliyetini gözler önüne seriyor.

TB3’ün sonobuoy atış kabiliyeti, denizaltı tespiti gibi zorlu görevlerde kullanılabileceğini ortaya koyuyor. Ayrıca dost unsurlara gerçek zamanlı hedef bilgisi aktarımı sağlayabilmesi, onu sadece taarruzda değil, istihbarat ve keşif görevlerinde de etkili kılıyor.

Katlanabilir kanat yapısıyla donatılan Bayraktar TB3, sınıfının en gelişmiş SİHA’ları arasında yer alacak. Sahip olacağı görüş hattı ötesi haberleşme yeteneği sayesinde, çok uzun menzillerden kontrol edilebilecek. Böylece taşıdığı akıllı mühimmatlarla deniz aşırı hedeflere karşı taarruz, keşif ve gözetleme görevlerini icra ederek Türkiye’nin caydırıcılık kapasitesine stratejik katkı sağlayacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here