Milli Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun ikinci topçu saldırısında 5 askerin yaşamını yitirdiğini 5 askerin de yaralandığını açıkladı. 3 Şubat’ta düzenlenen ilk saldırıda da 7 asker şehit düşmüştü. Savunma Bakanlığı, 115 rejim hedefinin ateş altına alındığını, 101 Rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
İdlib bölgesine takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, Rejim tarafından yapılan son saldırılar sonrası angajman kuralları ve meşru müdafaa çerçevesinde anında misliyle mukabele edildiğini belirten Milli Savunma Bakanlığı, ” Şu ana kadar bölgede tespit edilen 115 rejim hedefi derhal ateş altına alınmış, çeşitli kaynaklardan edinilen ilk bilgilere göre 101 Rejim unsurunun etkisiz hale getirildiği, 3 tank ve 2 top/havan mevziinin tahrip edildiği, ayrıca 1 helikopterin isabet aldığı öğrenilmiştir.“ ifadelerini kullandı.
MSB’nin açıklamasında, “Şehit ve yaralı silah arkadaşlarımızın kanı yerde bırakılmamış, bırakılmayacaktır. Bu menfur saldırıyı yapanlardan hesap sorulacak ve benzeri saldırılara karşı şimdiye kadar olduğu gibi meşru müdafaa hakkımız en sert şekilde kullanılacaktır. Gelişmeler yakından takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabırlar, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.” ifadeleri yer aldı.
Reuters Haber Ajansı, Türk hükümeti kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Suriye Ordusu güçlerinin, ülkenin kuzeyindeki Taftanaz’da bulunan gözlem noktasına saldırı düzenlediğini, Türk askerinin de karşılık verdiğini duyurdu.
TSK’DAN İDLİB’E BÜYÜK SEVKİYAT
Türk Silahlı Kuvvetleri İdlib’deki gözlem noktalarına obüs, mühimmat, paletli zırhlı personel taşıyıcılar takviyesine devam ediyor.
Anadolu Ajansı yayınladığı haberde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’deki gözlem noktalarına obüs ve mühimmat takviyesi yaptığını duyurdu. Haberde askeri konvoy Hatay’ın Reyhanlı ilçesine ulaştı ve burada askeri personel tarafından indirilen obüsler İdlib’deki gözlem noktalarına yönlendirildi denildi.
Reuters’e konuşan üst düzey bir yetkili de Cumartesi günü yaklaşık 300 aracın sınırı geçmesiyle birlikte Türkiye’nin İdlib’e bu ay yaptığı araç sevkiyatının yaklaşık 1000’e ulaştığını söyledi.
“Geçen haftalarda İdlib’e ciddi birlik ve askeri teçhizat desteği gönderildi” diyen yetkili “Gözlem noktaları tümüyle takviye edildi. İdlib cephesi güçlendirildi” dedi.
“Rejim Rusya’nın desteğiyle tüm anlaşma ve sözleşmeleri ihlal ediyor” diyen yetkili “Her türlü gelişmeye hazırız. Elbette tüm seçenekler masada” diye konuştu.
Sevkiyat yoğunluğunun, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarındaki sevkiyatlara yaklaşması dikkati çekti. Daha önce Suriye’de yapılan harekatlarda görev alan mekanize ve komanda tugaylarından da İdlib’e ciddi kaydırmalar yapıldı. Gönderilen takviye güçler, TSK gözlem noktalarına, İdlib çevresindeki Taftanaz, Serakib, Mastume’deki TSK’nın konuşlandığı noktalara sevk edildi.
AKAR: REJİM ÇEKİLMEZSE BİZ GEREĞİNİ YAPACAĞIZ
Savunma Bakanı Hulusi Akar da Hürriyet gazetesine verdiği mülakatta “Rejim güçleri şubat ayı sonuna kadar çekilmezse biz gereğini yapacağız” dedi.
“Adana Mutabakatı var. Rusya ile yaptığımız bir Soçi Mutabakatı var” diyen Akar “Biz uluslararası hukuka uygun, yapılan mutabakatlara uygun; meşru taleplerimizi kararlılıkla dile getiriyoruz.(…) Ama mutabakat ihlal edilmeye devam ederse, bizim de B ve C planlarımız var. Her fırsatta ‘Bizi zorlamayın. Yoksa B ve C planlarımız hazır’ diyoruz” ifadelerini kullandı.
HAVA DESTEĞİ OLMADAN KAPSAMLI HAREKAT ÇOK RİSKLİ
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib bölgesinde 12 adet gözlem noktası bulunuyor. İlk kurulan gözlem noktalarından 3 tanesi Suriye rejimi tarafından kuşatma altında ve bölgedeki tüm gözlem noktaları şu anda Rus hava koruması altında. Ayrıca geri hatlarda yeni gözlem noktaları kurulmakta olduğu bildiriliyor.
Gazeteci Fehim Taştekin Duvar internet sitesindeki yazısında, Rusya ve Suriye’nin son hamleleriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin artık Halep’i Şam’a bağlayan M5 ve Lazkiye’ye bağlayan M4 karayollarını kontrol altına almaktan, yani genişleme harekatından vaz geçip, İdlib etrafını güvenceye almaya çalıştığını iddia etti.
Milliyet gazetesi yazarlarında Nihat Ali Özcan ise gözlem noktalarının birbirinden kopuk olması ve Türk Hava Kuvvetleri’nin hava desteğinden yoksun olması kontrolsüz tırmanan siyasi krize sebep olacağını söyledi.
Gazeteci Murat Yetkin kendi bloğunda yazdığı haberde, “Artık TSK’nın önünde Suriye topraklarında kuşatılmış durumdaki askerleri kurtarma sorunu var.“ dedi.
Yetkin’in yazısı şöyle devam etti: “hava sahası kontrolü olmadıkça herhangi bir kapsamlı harekât yürütmenin imkânı yok. Sekiz şehitle sonuçlanan saldırıya cevap verilirken de Ankara Türk F-16’larının Suriye hava sahasını ihlal etmediğini özellikle duyurmuştu. Cerablus ve Afrin harekâtlarının Rusya’nın hava saldırısı olmayacağı garantisi altında yapılabildiğini unutmamak gerekiyor.”
Kaynak: Ajanslar, MSB, Reuters, DW, Hürriyet, Yetkin report,