Indo Defence Expo & Forum 2022 fuarına katılan Türk savunma sanayii firmaları hava savunma füzeleri, savaş yönetim sistemi, kontrol botları ve diğer bazı sistemlerin Endonezya’ya ihracatı ile uzay-havacılık ve zırhlı araçlarda işbirliğine dönük anlaşmalar imzaladı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, #INDODEFENCE2022’de savunma sanayiimizin geliştirdiği hava savunma füzeleri, savaş yönetim sistemi, kontrol botları ve diğer bazı sistemlerin Endonezya’ya ihracatı ile uzay-havacılık ve zırhlı araçlarda işbirliğine dönük anlaşmalar imzalandı. Ülkemiz için hayırlı olsun!” ifadelerini kullandı.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen Indo Defence Expo & Forum 2022 fuarına katılan İsmail Demir, Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto’ya Türk şirketlerinin stantlarını gezdirdi. Demir ve Subianto, Türk şirketlerinin Endonezya’da görev üstlendikleri çeşitli projelerin imza törenlerine katıldı.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Demir, 30’dan fazla firmayla, fuara en kapsamlı katılım sağlayan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Demir, Endonezya ile uzay ve havacılık alanında yapısal konularda çalışma yapılması, kontrol botu projesi, roketler ve savaş yönetim sistemine yönelik anlaşmalar imzalandığını bildirdi.

Demir konuşmasına şöyle devam etti: “Endonezya Savunma Bakanlığı ve şahsen Bakanın Türk savunma sanayisine ve bizlere büyük bir ilgisi var. Bunun için de teşekkür ediyoruz. Sayın Bakan 3 yıl içinde Türkiye’ye 6-7 kere geldi. Bu da bir anlamda iadeyi ziyaretimiz oldu. Bundan da çok memnun kalındığını görüyoruz. Her adım bir sonrakini getirecek ve davet edecek.”

Asya’nın Türkiye’nin hedef coğrafyalarından olduğunu belirten Demir, “Özellikle Filipinler, Malezya, Endonezya gibi ülkelerde bir Çin, Kore, Japonya baskısı ve niceliği vardı. Onları kırarak buraya girmek de önemli bir adım.” diye konuştu.

HAVELSAN, ADVENT SAVAŞ YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN YENİ SÖZLEŞME İMZALADI

HAVELSAN tarafından geliştirilen Ağ Destekli Savaş Yönetim Sistemi ADVENT, Endonezya PT Pal firması ortak çalışmasıyla 2 fırkateyne kazandırılmasına yönelik yeni sözleşme imzalandı.

Bu yıl içinde anlaşmaya varılan 3 gemiye Advent entegrasyonuna ilişkin sözleşme de fuarda imzalandı.

HAVELSAN geçen yıl da Endonezya’da 2 gemi için Advent Savaş Yönetim Sistemi ve Entegrasyon Projesi imzalamıştı. Yeni sorumluluklarla HAVELSAN’ın Endonezya’da Advent sistemi kazandırılacağı gemi sayısı 7’ye çıktı.

Endonezya Deniz Kuvvetleri ihtiyacı kapsamında sipariş verilen iki adet Açık Deniz Karakol Gemisinin (OPV) muharebe yönetim sistemleri donatılmasında Havelsan ile Hollanda Thales birlikte çalışıyor.

Şirket, Advent Savaş Yönetim Sistemi ve entegrasyonuyla Endonezya’da yaklaşık 60 milyon dolarlık iş hacmine ulaştı.

HAVELSAN’ın Harbiye Müşterek Komuta Kontrol Sistemi de Endonezya Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Taraflar, fuarda bu çözümün yaygınlaştırılmasına yönelik görüşmeler gerçekleştirdi.

Sistem tüm komuta kademeleri (stratejik, operatif ve taktik) için muharebe ve görevlerin planlanması, yürütülmesi ve harekât resminin oluşturulması faaliyetlerinin uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesinde kullanılıyor.

ROKETSAN, KHAN TOPÇU FÜZESİ İLK İHRACATINI ENDENOZYA’YA GERÇEKLEŞTİRDİ

ROKETSAN tarafından geliştirilen Uzun Menzilli Topçu Füzesi Khan füzesi ilk ihracatı Endonezya’ya gerçekleşti.

ROKETSAN’ın Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş, Endonezya Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonuyla 2 anlaşma imzaladıklarını söyledi.

Uzun Menzilli Topçu Füzesi Khan füzesi 280 kilometre menzile yüksek teknoloji ürünü seyrüsefer ve otomatik tevcih sistemleri sayesinde at ve uzaklaş taktiğini başarıyla uyguluyor. Yüksek öncelikli hedefler üzerinde 470 kg harp başlığı ile yoğun ve etkili ateş gücü sağlamaktadır.

Khan Füzesi, farklı marka ve modellerde araç, telsiz, güç sistemi, seyrüsefer sistemi gibi alt sistemlere sahip olacak şekilde kullanıcının lojistik altyapısı ve ihtiyaçlarına göre farklı versiyonlarda tasarlanabiliyor.

Khan füzesi, yalıtımlı pod içine yerleştirilerek pod içi füze konfigürasyonu şeklinde depolanabiliyor ve taşınabiliyor. Khan silah sistemi sahip olduğu tam otomatik seyrüsefer ve tevcih sistemleri sayesinde kısım komutanı, doldurucu ve sürücü olmak üzere sadece 3 kişilik mürettebatla atış görevi icra edebiliyor.

İkinci anlaşma katmanlı hava savunma konusunda imzaladıklarını belirten Kurtuluş, “uluslararası iş ortaklarımızla beraber yeni bir model geliştirdik.Burada katmanlı hava savunma sistemine ait ilk ürünlerimizi orta ve uzun menzilli 2 ayrı sistem olarak hizmetlerine sunmuş olacağız. Önümüzdeki dönemlerde yakın hava savunma sistemleri konusunda da görüşmelerimiz olacak.” dedi.

ROKETSAN ‘ihraç versiyonu’ Khan Füzesi olarak adlandırılırken, KHAN füzesi TSK’nın kullanacağı versiyonun ismi BORA olarak geçmektedir.

YÖRÜK ZIRHLI ARAÇ ORTAK ÜRETİMİNE YÖNELİK MUTABAKAT METNİ İMZALANDI

Nurol Makina tarafından üretilen zırhlı araç Yörük 4×4’ün Endonezya’da savunma sanayisi alanında faaliyet gösteren PT Jala ile ortak üretimine yönelik mutabakat metni imzalandı.

Fuar kapsamında farklı kullanıcılar gösterimi yapılan Zırhlı araç, güvenlik güçleri tarafından test ediliyor. Nurol Makina kabiliyetlerini Endonezya’ya taşıyarak PT Jala ile ortak üretim yapılması planlanıyor.

Nurol Makina, Yörük 4×4 için biri Avrupa olmak üzere farklı coğrafyalardan 4 ülke ile sözleşme imzaladı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here